Vlinders tellen

31/07/14 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

Bron: Knack Weekend

Tel de vlinders in je tuin tijdens Het Grote Vlinderweekend!

Vlinders tellen

Het nationale vlindertelweekend staat weer voor de deur. Tel op 2 en 3 augustus mee met Natuurpunt en duizenden andere Belgen en Nederlanders. Trek gedurende een half uurtje de tuin in en tel alle vlinders die je tegenkomt.

Je gaat best tellen als de zon schijnt, dan zijn de vlinders veel actiever. Zoek in een vlindergids of op de website www.vlinderweekend.be welke vlinders je allemaal kan vinden in je tuin en schrijf per soort op hoeveel vlinders je hebt gevonden.

Door je resultaten op de website in te geven, help je wetenschappelijke gegevens te verzamelen over onze vlinders. De gegevens die door jou en de andere tellers worden doorgegeven, helpen de onderzoekers de toestand van de vlinders op te volgen. Zo'n massa aan informatie zou nooit door biologen alleen kunnen verzameld worden.

Deze achtste editie van de vlindertelling zou wel eens verrassende resultaten kunnen opleveren door het uitzonderlijk warme weer dit voorjaar. Bijna alle soorten vlogen dit jaar twee tot drie weken vroeger rond dan normaal: de vlinders die als volwassen vlinder overwinteren kwamen veel vroeger uit hun schuilplaatsen tevoorschijn en poppen kwamen veel vroeger uit.

De resultaten van het telweekend kunnen dus heel anders zijn dan de voorbije jaren: vlinders die er normaal niet zijn begin augustus, kunnen zich nu wel vertonen en andere vlinders kunnen wegblijven omdat hun activiteitspiek al voorbij is. Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt, hoopt op een interessant resultaat: "Mogelijk krijgen we zelfs verschuivingen in de top 10 ten opzichte van de voorbije jaren". Op de website van het vlinderweekend kan je alvast de resultaten van voorbije jaren bekijken.

Wil je graag mee helpen tellen? Surf dan naar www.vlinderweekend.be voor meer informatie.

Onze partners