Vakantietips

01/02/12 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Bron: Knack Weekend

Op zoek naar een geschikte vakantiebestemming? Deze beurzen helpen u vast op weg.

Vakantiesalon Brussel

Met een 54ste editie is het Vakantiesalon van Brussel (2 tot en met 6 februari) een klassieker geworden. Dit jaar omvat het salon vier Heizelpaleizen, die elk gewijd zijn aan een thema: Frankrijk (hal 4), Middellandse Zee en Europa (hal 5), dichtbijvakanties (hal 6) en verre bestemmingen (hal 7). Daarnaast kozen de organisatoren dit jaar voor Azië als hoofdthema en Indonesië als gastland. Dat thema wordt verder uit de doeken gedaan in een van de 'villages' die verspreid staan over de hele beurs en waar telkens een wereldregio of een bepaald genre van reizen voorgesteld. Naast het Asia Pacific Village vindt u er ook thema's als Nordic, African, Caribbean, Latin-American, North-American en Cruises. Naast deze miniversies van de wereldregio's is er ook het Holiday Forum waar u kunt genieten van de reisverhalen van Vlaanderen Vakantieland-reporters en radio 2-presentatoren.

Fiets- en wandelbeurs

Al jarenlang bekend in Nederland en nu voor het eerst ook in Vlaanderen: de Fiets- en Wandelbeurs (18-19 februari, Mechelen). Hier vindt u ongetwijfeld alle informatie over fietsen en wandelen, twee sporten die ook bij ons op een steeds grotere bijval kunnen rekenen. Opvallend alvast is dat er naast professionele standhouders ook ervaren fietsers, wandelaars en kampeerders aanwezig zullen zijn waar u terecht kan met al uw vragen. En die u beslist heel praktische tips kunnen meegeven. In de themapaviljoens wordt informatie rond een bepaald onderwerp gebundeld: Grote Routepaden die Europa doorkruisen van noord naar zuid en van oost naar west (of omgekeerd), de vakantiefietser helpt u uw fietsvakantie uitstippelen en het pelgrimspaviljoen dat specifiek focust op deze bijzondere manier van reizen. Op het grootste indoorfietsparcours kunt u allerlei fietsen (waaronder ook e-bikes) uittesten, u kunt kennismaken met bikepolo en in het outdoorpracticum verneemt u meer over kampeergerief als tenten en slaapzakken.

B&B expo

B&B Expo (10-11 maart) is goed op weg om een klassieker in het beurzenlandschap te worden. Niet onlogisch want deze charmante manier van reizen en logeren spreekt vele Belgen aan. Niet alleen om er te gaan logeren, ook om zelf zo'n b&b te gaan uitbaten. Vooral wandelaars en fietsers blijken voor dit soort logement te kiezen en dus wordt er tijdens deze zevende editie extra aandacht besteed aan deze activiteiten. Zo kunnen wandelaars kennismaken met allerlei wandelactiviteiten van wandelfederatie Aktivia, terwijl liefhebbers van de tweewieler worden verleid met het grote aanbod fietsroutes in Nederland.

Reismarkt

Een apart geval is de Reismarkt (4 maart). Veel meer dan een echte beurs (u vindt er weinig of geen professionele organisaties) is dit een ontmoetingsplatform voor reizigers. Het doel is om informatie maar vooral ook ervaringen te delen. Dit jaar staan volgende thema's centraal: natuur en avontuur in Europa, ver en betaalbaar reizen en met de kinderen op reis. Droomt u bijvoorbeeld van een reis met de kinderen naar Thailand en u weet niet hoe dat aan te pakken? Dikke kans dat u in Brugge iemand vindt die het heeft gedaan en u wel wat tips kan meegeven. Er zijn ook workshops, beeldreportages, interviews,... De JongerenReismarkt biedt specifieke informatie over goedkoop reizen, couchsurfen, vrijwilligerswerk, taalkampen,...

Lees meer over: