Unieke bloemenpracht in plantentuin Meise

08/03/16 om 13:14 - Bijgewerkt om 15:36

De afgelopen dagen wachtten de medewerkers van de plantentuin vol ongeduld op het grote moment. En nu is het zover: de reuzenaronskelk staat in bloei. Deze gigant bloeit slechts om de drie jaar en dat zorgt voor een spektakel dat ondanks de onaangename geur op heel wat belangstelling rekenen. Ook vandaag.

Unieke bloemenpracht in plantentuin Meise

De reuzenaronskelk groeit origineel in het regenwoud van Sumatra. Toch heeft de Nationale Plantentuin in België twee exemplaren staan die, als we naar het aantal bloemen kijken, een heel gelukkig leven leiden. In het wild bloeit de aronskelk maar eens in de drie jaar, in een cultuur is dat zelfs nog minder. Maar in de plantentuin van Meise konden bezoekers zowel in 2008 als in 2011 en 2013 genieten van zijn bloemenpracht.

UNIEKE KANS

Ook nu wil de plantentuin deze speciale gebeurtenis niet zo maar aan zich voorbij laten gaan. Daarom hebben ze besloten de tuin gedurende de volgende drie dagen tot 21 uur open te houden. De grootte van de bloem bedraagt ondertussen 143 cm en op de facebookpagina van de botanische tuin kan je de verdere groei op de voet volgen.

WEES ER SNEL BIJ

Wat is er nu zo speciaal aan deze plant? De bloem van de reuzenaronskelk kan wel 3 meter hoog worden en behoort daarmee tot één van de grootste bloemen ter wereld (de grootste is van Rafflesia Arnoldii). Maar je moet snel zijn want de bloem blijft namelijk maar 72 uur (tot en met vrijdag) open. Wanneer de bloem afsterft, wordt één enkel blad gevormd dat vanuit de bodem teruggroeit. Als de plant tijdens zijn rustperiode genoeg energie verzameld heeft, herhaalt hij zijn cyclus en komt er hopelijk een nieuwe bloem tevoorschijn.

Nele Van Rompaey

Onze partners