Trapauto's

04/12/13 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:30

Bron: Knack Weekend

Een week lang is een verzameling authentieke Torck trapautootjes te bewonderen in CC De Abdij in Geraardsbergen.

Trapauto's

Weinig objecten hebben zo'n grote aantrekkingskracht als oud speelgoed. En al helemaal als het gaat om autootjes. Denk deze keer niet aan speelgoedauto's genre Matchbox. Die zijn ook mooi, maar niet het onderwerp van deze tentoonstelling. Neen, hier gaat het om een verzameling trapautootjes: echte mini-auto's met een trapsysteem zodat kinderen er ook echt mee konden rijden. En bovendien: ze zijn stuk voor stuk van Belgische makelij, want vervaardigd in de fameuze Torck-fabriek in Deinze.

Toen Katrien Lingier en Peter Van Veirdegem 18 jaar geleden als bij toeval twee zulke trapauto's in hun bezit kregen, was dit het begin van een ware passie. Ze verdiepten zich in de geschiedenis van de fabriek en startten een zoektocht naar nog meer speelgoed-trapauto's. Van het een komt het ander: inmiddels omvat hun verzameling niet alleen 65 verschillende modellen trapauto's, maar ook catalogi, foto's, affiches, postkaarten en ander materiaal dat te maken heeft met de Torck-fabriek.

Sedert 2009 wordt hun verzameling af en toe, geheel of gedeeltelijk, tentoon gesteld. Voor deze gelegenheid hebben ze een selectie gemaakt uit hun collectie en plaatsen ze deze in de context van de tijd aan de van foto's, affiches en oude catalogi. Het bijzondere dit keer is dat er ook werk te zien zal zijn van een aantal Geraardsbergse kunstenaars (onder wie Ann Adriaenssens, Annie Van Laethem, André Bruylandt, Frank De Clercq en Henri Van Giesbaargen) die zich door de unieke trapauto's lieten inspireren. En kinderen uit verschillende scholen uit de omgeving hebben rond het onderwerp gewerkt en getekend. Ook hun kunstwerken zullen op de tentoonstelling te zien zijn.

'Torck Revisited. Nostalgische en kunstzinnige trapauto's' loopt van 7 t.e.m. 15 december in CC De Abdij in Geraardsbergen. za-zo open van 10 tot 18 uur, op weekdagen van 14 tot 18 uur.

Meer info over de verzameling van Peter Van Veirdegem en Katrien Lingier vindt u op de website www.torck-trapauto.com.

Lees meer over: