Tijd voor foodtruckfestivals

14/04/16 om 11:23 - Bijgewerkt om 13:46

De zon schijnt en iedereen wil buitenkomen, ook de foodtrucks komen weer uit de garages gereden. Het festivalseizoen is begonnen. En dan hebben we het niet over muziekfestivals, maar foodfestivals. Of ook wel de nieuwe restaurants.

Tijd voor foodtruckfestivals

Barrio Cantina © Nest

Het concept waaide de laatste jaren over van de Verenigde Staten. Ginds overzee zijn foodtrucks al jaren een vaste waarde in steden als New York, op elke straathoek vind je er wel een waar je hotdogs of ander streetfood kan nuttigen.

Je denkt nu vast: wij hebben toch ook friet- en hamburgerkramen in ieder dorp? Wel, frietkoten mogen dan wel cultureel erfgoed zijn, maar behoren niet tot de foodtruckcultuur. Foodtrucks zijn keukens op wielen die een origineel concept aanbieden. Hoe origineler, hoe beter. Gaande van de wagen, tot de naam, tot het eten zelf.

Foodtrucks verschenen eerst op muziekfestivals, waar de laatste jaren het aanbod van eten steeds meer gevarieerd werd. Waar eten vroeger nog diende als extraatje op muziekfestivals, is vandaag muziek een extraatje op foodtruckfestivals.

Barrio Cantina

Barrio Cantina © Nest

Je kan zo'n festival bekijken als een groot openlucht restaurant, waar je bovendien enorm veel keuze hebt. Met een gewone hamburger is de streetfoodlover al lang niet meer content. Foodtruckers opteren steeds vaker voor ecologische keuzes. Van vegetarisch tot oosters tot zoetigheden of zelfs soep. Als het maar verantwoord is en snel gaat.

De snelheid van zo'n festival is een troef. Het is net als uit eten gaan, maar dan zonder urenlang te tafelen en in een informele sfeer. Er mag namelijk gemorst worden wanneer je al rechtstaand eet. Het is een echt familiegebeuren.

Nest verzamelde de leukste foodtruckfestivals voor komend seizoen:

Westerlo

Westerlo © Nest

1/ Str*Eat Chefs

Dit festival is de opening voor het toeristisch seizoen van Westerlo. In het park van het gemeentehuis kan je een twintigtal foodtrucks terugvinden met een gevarieerd aanbod.

vrijdag 22 april van 18-00 uur, zaterdag 23 april van 12-00 uur en zondag 24 april van 12-22 uur - Westerlo, park van het gemeentehuis

Barrio Cantina

Barrio Cantina © Nest

2/ Barrio Cantina

Barrio Cantina is inmiddels een vaste waarde in de foodtruck-scene van België. Sinds 2014 doorkruisen ze iedere zomer het land met zo'n 40-tal foodtrucks. Je vind er wereldse gerechten gaande van Mexicaanse burrito's tot Vietnamese springrolls. De eerste editie van het festival in 2014 lokte zo'n 25 000 bezoekers. En vorig jaar schreef de organisatie er zelfs een boek over: Barrio Cantina. Hierin bundelden ze verhalen van 38 foodtruckers met bijbehorende recepten.

Deze zomer vind je ze in:

Oostende: vrijdag 29 april vanaf 15 uur, zaterdag 30 april vanaf 12 uur en zondag 1 mei vanaf 12 uur - Leopoldpark

Gent: van woensdag 4 mei tot zondag 8 mei, telkens van 12-23 uur, zondag van 12-21 uur - Korenmarkt

Antwerpen: van vrijdag 13 mei tot maandag 16 mei, telkens van 12-00 uur, zondag van 12-21 uur - Steenplein

Brugge: van vrijdag 3 juni tot zondag 5 juni, telkens van 12-00 uur, zondag van 12-22 uur - Koning Albertpark

Kortrijk: van vrijdag 24 juni tot zondag 26 juni, telkens van 12-00 uur, zondag van 12-22 uur - Grote Markt

Gentse Feesten: van 15 juli tot 24 juli, telkens van 17-00 uur

3/ Brussels Food Truck Festival

Het Brussels Food Truck Festival is het grootste foodtruck festival van Europa. Met zijn derde editie lokt het meer dan 120 foodtrucks uit heel Europa. Dit jaar zal er voor het eerst in ons continent een Foodtruck Award worden uitgereikt aan de beste truck van het festival. De winnaar wordt gekozen door een jury bestaande uit professionals, chefs, journalisten, bloggers en amateurs aanwezig op het festival.

Van vrijdag 6 mei tot zondag 8 mei, telkens van 11-22.30 uur, zondag van 11-20.30 uur - oude stadscentrum Brussel

4/ HAP foodtruck festival

Dit festival zorgt niet enkel voor streetfood, maar ook voor streetentertainment. Met een aanbod van straattheater en straatmuzikanten zal u zich zeker niet vervelen tijdens het wegwerken van een culinaire hotdog.

Schoten: van vrijdag 6 mei tot zondag 8 mei, telkens van 12-22 uur - Kasteel van Schoten

Genk: van vrijdag 3 juni tot zondag 5 juni, telkens van 12-22 uur - Evenementenpark Dieplaan

Hanne De Groodt

Onze partners