Strandschoonmaak

22/03/13 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:44

Bron: Knack Weekend

Zondag 24 maart worden wereldwijd de stranden schoongemaakt. Ook aan de Noordzee.

Strandschoonmaak

20 miljoen kilo afval belandt dagelijks in zee.

60 tot 90 procent van alle zee-afval is plastic.

Elke westerling verbruikt jaarlijks 100 kilogram plastic.

Slechts 5 procent van het geproduceerde plastic wordt gerecycleerd.

500 miljard plastic zakjes worden jaarlijks in de hele wereld gebruikt.

267 diersoorten worden door zee-afval bedreigd.

Elk jaar verdwijnen 1.000.000 vogels en 100.000 schildpadden omdat ze zich verstikken of verstrikken in plastic. De kunststof is niet biologisch afbreekbaar en drijft jaren rond tot ze zich aansluit bij één van de vijf midden de oceanen tollende afvalcontinenten of uiteindelijk zinkt en de zeebodem verstikt. Na verloop van tijd blijven enkel kleine stukjes plastic over die nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Op sommige plaatsen is er zes keer meer plastic dan plankton, de basis van de voedselketen. En zo belandt ons afval weer op ons bord...

Om u maar te zeggen dat niet alleen de cijfers maar ook de situatie ernstig onrustwekkend genoemd mag worden. Reden genoeg om aan de alarmbel te trekken. De berg plastic afval in zee neemt hallucinante proporties aan. Maar helaas: de zee opruimen kan helaas niet. Minder afval dumpen gelukkig wel. Daarom verenigen in ons land het surfmagazine Swell, Eneco en vijftien Belgische kustsurfclubs om grote schoonmaak te houden op het strand. Zo neemt ons land deel aan de wereldwijde strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe voor de achttiende keer organiseert.

De missie

"We willen met onze actie vooral de aandacht vestigen op de tien miljard kilo plastic die elk jaar in de oceanen belandt," vertelt Swell Clean Beach Cup organisator Sven Fransen. "De zee is al jaren de grootste stortplaats van de mens en wij surfers ondervinden dat aan den lijve." Vorig jaar haalden tijdens het eerste weekend van de lente 55.000 vrijwilligers in 44 landen op 1.230 locaties 28 volle autobussen afval van het strand. België droeg een stevige steen bij met 1.176 deelnemers die samen 7,6 ton afval op 45 kilometer kust verzamelden. De cijfers bewijzen dat je aan de Belgische kust veel zwerfvuil vindt maar heel wat van dat afval spoelt aan uit zee en daar richt deze schoonmaak de aandacht op. Het verbruik van plastic neemt zelfs steeds verder toe en het percentage dat gerecycleerd wordt, neemt af. De missie van Surfrider Foundation is daarom: Rise Above Plastic! Vermijd en verminder plastic tassen en verpakkingen, recycleer en hergebruik wat kan hergebruikt worden. Afval terugschroeven is de enige oplossing want ook recycleren is belastend voor het milieu.

Petitie voor verbod op niet-herbruikbare plastic tasjes

Elke vrijwilliger wordt getrakteerd op een drankje maar enkel de locatie met het grootst aantal deelnemende opruimers wint de Swell Clean Beach Cup, een handgemaakte surfplank, als trofee. Opgeruimd staat netjes maar met een proper strand is de kous niet af. "We willen iedereen aanmoedigen zijn of haar gedrag te veranderen," weet Sven. "En ook de overheid en industrie moeten de hoogdringendheid van de situatie inzien want twee derde van het plastic afval wordt nu nog verbrand of ergens gestort." De Europese commissie voor milieu opende vorige week in Brussel met de steun van oscarwinnaar Jeremy Irons de discussie rond de zoektocht naar beter ontworpen plastics en verpakkingen die makkelijker te sorteren en recycleren zijn. Er wordt stilaan nagedacht over een verbod op niet-recycleerbaar plastic en daar wil de Surfrider Foundation graag wat vaart aan geven. Elke deelnemer kan een ondertekende postkaart naar Surfrider Foundation sturen, per post of digitaal, om een verbod op de verspreiding van niet-herbruikbare plastic tasjes in winkels te bepleiten.

Liefde voor de zee

Een sterk signaal is meer dan nodig. "Dat kan door massaal te helpen opruimen zodat we opnieuw in de verf kunnen zetten hoe erbarmelijk onze stranden er aan toe zijn," besluit Sven. De surfclubs zijn de uitvalsbasissen maar iedereen die het strand, de zee en de natuur een warm hart toedraagt is natuurlijk welkom! Om de uitnodiging zo veel mogelijk weerklank te geven kan iedereen via een handige app zijn liefde voor de zee uitschreeuwen en delen. Wie er echt niet bij kan zijn op 24 maart krijgt ook zo de kans mee aan de alarmbel te trekken. Dixie Dansercoer geeft alvast het goede voorbeeld!

Meer informatie vindt u op de website.

Lees meer over: