Smokkelarij

25/02/13 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

Bron: Knack Weekend

Met 'Tersluiks' duikt het Hasseltse Jenevermuseum onder in het smokkelaarsleven aan de grens

Smokkelarij

Hoewel tussen Nederland en België al eeuwenlang gesmokkeld wordt, kwam de smokkelarij pas echt goed op gang met de onafhankelijkheid van België. Vanaf dat moment verschilden de accijnzenregimes voor beide landen, waardoor sommige producten bij ons goedkoper waren dan bij onze noorderburen, en omgekeerd. De ideale voedingsbodem dus voor clandestiene stokerij en alcoholsmokkelarij.

Beide vormen het onderwerp van 'Tersluiks', een reizende tentoonstelling die tot stand kwam dank zij de samenwerking van vijf Belgische en Nederlandse musea (het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Likeur & Fris Museum in Hilvarenbeek, het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen in Antwerpen en het Elsmuseum in Beek) en nog tot 2 juni in Hasselt te zien is.

Aan de hand van een honderdtal objecten, nog meer foto's en een aantal audio- en videofragmenten wordt u meegenomen naar de sluikstokerijen en volgt u het pad van de smokkelaars. Het jenevermuseum belicht zowel de legale als de illegale kant van het verhaal. In de verschillende anekdotes komt de smokkelaar aan het woord, maar ook de douanier. Na uw bezoek kan u zelf een bekentenis afleggen van een misstap of zonde.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling werd ook een boek uitgebracht. In het boek wordt de visie van vier auteurs, elk vanuit hun eigen perspectief, op de grensoverschrijdende activiteit van het smokkelen en heimelijk stoken toegelicht. Eric Van Schoonenberghe, Paul Spapens, Peter Zwaal en Michaël van Giel vertellen aan de hand van getuigenissen en concrete cases het verhaal van een kleurrijke episode uit de gemeenschappelijke Belgisch-Nederlandse geschiedenis.

Alle praktische info vindt u op de website van hetmuseum.

Tekst: Kim De Fooz