Proeven van wintersfeer

15/12/15 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:35

In de donkerste tijd van het jaar worden vuur en licht ontstoken: vijf evenementen om te genieten van een unieke wintersfeer.

Proeven van wintersfeer
Putteke Winter

Putteke Winter © GF

1/ Putteke Winter

In vijftien jaar tijd is dit initiatief van een eenvoudig buurtfeest uitgegroeid tot een evenement dat plaatsvindt in negen domeinen in drie provincies. Elk domein geeft er een eigen invulling aan maar de basis blijft dezelfde: een sfeervolle winterwandeling waarbij je het domein op een andere, sprookjesachtige manier leert kennen. Mysterieuze figuren, prachtige wintervertellingen en knappe vuurshows zorgen voor spektakel. Chocolademelk, glühwein of jenever versterken de innerlijke mens. 'Putteke Winter' is nog te beleven in De Gavers in Harelbeke (18/12), het Zilvermeer in Mol (18/12) en Huizingen (16/01). Info vind je op de website.

2/ Winterwonderkasteel

De laatste dagen van het jaar wordt het Gentse Gravensteen omgetoverd tot een Winterwonderkasteel. Op de meest onverwachte plekken ontdek je sprookjestaferelen terwijl er elders wondelijke verhalen worden verteld. Voor de kleinsten is er het Spekkenfestival en volwassenen kunnen genieten van een klassiek aperitiefconcertje bij een hartverwarmend glas.

Winteravonden Bokrijk

Winteravonden Bokrijk © GF

3/ Winteravonden

Net als de voorbije jaren wordt ook in het Openluchtmuseum van Bokrijk een nostalgische winterkermis georganiseerd met onder meer botsauto's, een eendjeskraam, de paardenmolen, een reuzenrad en een rupsbaan. Verder zorgen de vuurmeesters voor spektakel: de vuurparade trekt een gloeiende lijn dwars door het domein en de avond wordt afgesloten met vuurwerk. Data: van 26/12 t.e.m. 30/12 en 02-03/01, telkens 16-21 uur.

4/ Winterwandeldag en Middeleeuws Winterevenement

Op zaterdag 26 december wordt in Koksijde voor de 43ste keer de grote Winterwandeldag georganiseerd. Er zijn zowel routes voor ervaren stappers als voor de minder ervaren wandelaars, langs de mooiste plekjes van de gemeente met onder meer de natuurgebieden oostvoorduiden, Spelleplekke, Karthuizerduiden en Plaatsduinen. Wie na de sportieve prestatie zin heeft in meer moet 's namiddags zeker langsgaan in het Abdijmuseum Ten Duinen. Daar vindt het Middeleeuws Winterevenement plaats. Hofnarren en donderelfen bevolken de site en vertellen verhalen. Er is muziek en spektakel. Info vind je op de website.

5/ Nieuwjaarsduik

Wie het nieuwe jaar met een uitdaging wil inzetten, kan deelnemen aan de jaarlijkse nieuwjaarsduik in Oostende. Duizenden ijsberen geven er present om er met een linke dosis lef het ijskoude water te trotseren. Afspraak op 2 januari.