Prikkels!

13/01/12 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

Bron: Knack Weekend

Het Museum voor Natuurwetenschappen prikkelt alle zintuigen in een nieuwe, tijdelijke expo.

Waarom ruikt Bobbie beter dan wij? Hoe weet je goudvis Sushi dat de kinderen met de afstandsbediening spelen? Waarom koos Batman, die 's nachts over de slapende stad vliegt, de vleermuis als model? Kan jij zoals de koningspython een prooi enkel en alleen op temperatuur terugvinden? Durf je je te meten met politiehond Thor en zijn legendarische reukzin? In het Museum voor Natuurwetenschappen kunnen kinderen - kleine en grote - letterlijk en figuurlijk de zintuigen uittesten in de interactieve tentoonstelling 'Prikkels'.

Onze vijf zintuigen - zicht, gehoor, tast, smaak, geur - bepalen hoe we de wereld waarnemen en hoe we moeten reageren op prikkels van buitenaf. En dat is maar goed ook, want zorgen voor een stroom van informatie waardoor we, bijvoorbeeld, in staat zijn om gevaar te detecteren. Onze eigen zintuigen lijken voor ons voldoende, maar er is veel informatie die wij gewoonweg niet kunnen waarnemen.Bij veel dieren zijn bepaalde zintuigen veel sterker ontwikkeld. Ze zien kleuren, horen geluiden of ruiken geuren die aan ons compleet voorbij gaan. Er zijn zelfs dieren die extra zintuigen hebben ontwikkeld. Zo zijn er die hun prooi vinden dankzij bio-elektriciteit. Andere kunnen je perfect het noorden aanwijzen. En nog een andere zouden een goede thermometers zijn... Vandaar dat je in de expo kennis kan maken met drie extra zintuigen: thermoreceptie, elektriciteit en magnetisme..

'Prikkels!' zet je zintuigen op scherp! Je komt er te weten welke frequenties jij kan horen. Je ontdekt er welke plekjes van je lichaam gevoeliger zijn dan andere. Je kan je smaakpapillen bekijken onder het vergrootglas en uittesten of je eerder een zoete smaak hebt of meer van umami houdt. Prikkels! loopt tot 2 september is een echte doe-tentoonstelling, waar zien, horen, voelen, proeven en ruiken centraal staan.

Onze partners