Poëzieweek

23/01/13 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

Bron: Knack Weekend

Op 31 januari vindt de 14de Gedichtendag plaats. Het wordt de start van de eerste Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland.

Poëzieweek

Poëzie is de muziek van de ziel,

vooral van grote en gevoelige zielen.

(Voltaire)

De veertiende editie van de Gedichtendag kreeg het thema 'muziek'. Poëzie en muziek zijn altijd al nauw met elkaar verbonden geweest. Al in de klassieke oudheid werden gedichten met instrumenten begeleid. En nog steeds maken zowel de dichter als de muzikant dankbaar gebruik van harmonische klankkleuren, meerstemmige melodieën, opzwepende ritmes en verrassende contrapunten in strofes en refreinen om hun verhaal te vertellen.

Met het thema muziek wordt de Poëzieweek extra feestelijk: poëtische concerten of muzikale poëzie-voordrachten, swingende poetry slams of ingetogen improvisaties, poëzieontbijten met een streepje klassiek of ontmoetingen tussen dichters en singer/songwriters. Wie zijn de troubadours van nu? Kun je dansen op het gedicht? Was Shakespeare een rapper? Staat er ooit een slammer op één?

Zowat overal in Vlaanderen (en Nederland) kunt u deelnemen aan een van de vele activiteiten - op gedichtendag zelf of tijdens de week van de poëzie. Wij snuisterden in het programma en vonden deze alvast interessant en leuk klinken:

In Maasmechelen wordt een gedichtenwandeling georganiseerd door de Franse tuin en acadmie, met Alexander Wolfram als gastspreker. En met Nest-medewerkster Sandra Maes die een gedicht voordraagt.

In Gent brengt Anna Enquist, auteur van het Poëziegeschenk 2013, samen met pianist Ivo Janssen een uniek poëzie- en muziekprogramma in de Vlaamse Opera.

In het Arboretum Kalmthout krijgt elke bezoeker op Gedichtendag een poëziekaart met het Hamamelis-gedicht van Bie Wouters. Om 14 uur is er ook een gedichtenwandeling in de tuin.

In Zwijndrecht brengt Koen De Cauter een programma met een selectie van de Gezelle-gedichten die hij in de jaren negentig op muziek zette.

Onder het motto 'Weg met dichters!' toert het kruim van de Nederlandstalige poëten rond in Vlaams-Brabant. Gedurende 4 dagen houden ze halt op 19 onverwachte plekken voor een kort maar krachtig poëzie-evenement: poëzieguerilla in actie... De dichters lezen voor uit eigen werk, muzikale intermezzi maken het geheel luchtig.

Voor meer activiteiten, al dan niet in uw buurt, verwijzen we graag naar de uitgebreide website van de Gedichtendag.