Over ecosystemen en voedsel

09/09/15 om 16:50 - Bijgewerkt om 17:01

Hoe zit de productie van voedsel in mekaar? Via aquaponie maken kinderen kennis met de verschillende aspecten.

Over ecosystemen en voedsel

Aquaponie is een gesloten systeem waarin zowel vissen worden gekweekt als groenten geteeld.

Over ecosystemen en voedsel

Het is een mini-ecosyteem en het leuke is dat er zowel biologie, als chemie en fysica aan te pas komen. Een ideale manier om al doende te leren.

Reden voor Agribex om samen met MOS, dat scholen ondersteunt om een milieuvriendelijke en duurzame leeromgeving te creëren, het project aquaponis.be lanceren. Scholen uit heel het land kunnen zich hierop inschrijven.

Over ecosystemen en voedsel

Het principe is eenvoudig:

1. het water vervoert het organisch afval van de vissen naar de planten,

2. met behulp van gunstige bacteriën worden de uitwerpselen van de vissen omgezet in natuurlijke meststoffen voor de planten,

3. de planten halen die meststoffen uit het water en filteren dit als dusdanig. Daardoor krijgen de vissen opnieuw toevoer van zuiver water..

Over ecosystemen en voedsel

Via het systeem kunnen allerlei actuele thema's aan bod komen: van zelf groente kweken tot duurzame landbouw. Kinderen leren meer over hoe ecosystemen in mekaar zitten en dat duurzame voedselproductie veel meer betekent dan alleen pesticiden vermijden.

Via de website leer je wat aquaponie is en hoe je zo'n systeem in elkaar kan timmeren. Aan het project is ook een wedstrijd voor scholen verbonden, waarvoor je je nog tot half september kan inschrijven. En dat kan ook via de website.

Lees meer over:

Onze partners