Over de wolf

08/02/13 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:22

Bron: Knack Weekend

De vraag is niet óf de wolf weer in Vlaanderen opduikt, maar wanneer hij dat zal doen.

Over de wolf

© Tom Linster

De vraag is niet óf de wolf weer in Vlaanderen verschijnt, maar wanneer hij dat zal doen. Zo schetst de natuurvereniging Landschap vzw de stand van zaken. Recente gebeurtenissen geven immers aan dat de wolf langzaam maar zeker vanuit Duitsland onze kant op komt. Vorig jaar nog werd in het Waalse Gedinne een wolf gesignaleerd én gefilmd door de makers van 'Dieren in Nesten'. Meestal gaat het hierbij over individuele wolven, vaak jonge dieren die op zoek zijn naar een nieuw leefgebied.

Want in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, hebben wolven een ingebakken angst voor mensen en zullen ze ons nooit aanvallen. En waar genoeg natuurlijke prooien voorkomen - reeën en everzwijnen bijvoorbeeld - zullen ze ook zelden of nooit vee als prooi kiezen. Door hun uiterst schuwe gedrag kunnen wolven jarenlang in de buurt van mensen leven of vele honderden kilometers door Europa zwerven zonder zelfs maar gezien te worden.

Uiteraard zal er nog heel wat tijd overheen gaan vooraleer de eerste wolvenroedels zich vestigen op Belgisch grondgebied. Vooral in dichtbevolkte Vlaanderen zal het zo'n vaart niet lopen. Daarop wil Landschap vzw alvast niet wachten om een nieuwe website te lanceren boordevol informatie over de wolf: www.welkomwolf.be bundelt alle informatie over het gedrag van wolven en hun actuele verspreiding in Europa.

Daarnaast organiseert Landschap vzw de komende maanden in alle Vlaamse provincies lezingen met als thema "Wolven op loopafstand". Die zullen onder meer plaatsvinden in Genk, Mol, Antwerpen, Leuven, Hoeilaart, Gent en Harelbeke. Alle praktische informatie hierover vindt u op de website.

Aan de website is bovendien een Meldpunt Wolven gekoppeld. In het meldpunt worden specialisten uit Nederlands-, Frans- en Duitstalig België samengebracht die mogelijke waarnemingen van wolven checken en die snel kunnen reageren zodra er inderdaad een mogelijke wolf op ons grondgebied gesignaleerd wordt. De verwachting is dat de wolf eerst in de Ardennen zal opduiken, maar in de Ardeense bossen lopen meer Nederlandstalige dan autochtone wandelaars... Vandaar één meldpunt voor het hele land.