Ost-happening

05/10/12 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Bron: Knack Weekend

In de strakke vormgeving van de Roosenberg Abdij komen de architecturale creaties van Daniel Ost helemaal tot hun recht.

Ost-happening

De Roosenberg Abdij in Waasmunster werd 775 jaar geleden opgericht aan de oevers van de Durme en is nog steeds een oase van rust en tijdloosheid. Nochtans heeft de abdij een turbulente geschiedenis beleefd en hoewel de locatie dezelfde bleef, werden de kloostergebouwen meermaals verwoest. Het huidige, strakke en minimalistische gebouw werd in 1975 ontworpen door Dom Hans van der Laan. Het is een uniek gebouw van deze Nederlandse architect en benedictijn, die een vernieuwende visie had op architectuur en bouwen en terugging naar de essentie. Voor alles was hij gefascineerd door verhoudingen in de ruimte.

Volgend weekend wordt de verjaardag van de abdijsite gevierd met een uniek evenement. Niemand minder dan meesterbloembinder Daniël Ost zal er zijn bijzondere bloemen- en plantensculpturen tonen. Ost heeft een emotionele band met het kloostergebouw en zijn bijna minimalistische architectuur. Hij maakte er immers de opnames voor zijn eerste boek. Ost is bovendien een meester in het creëren van eenheid tussen zijn werk en de ruimte waarin het thuishoort. Zijn verstilde, pure kunstvormen gecreëerd met bladeren, bloemen, takken, stengels en wortels, zijn bijna een vorm van architectuur.

De tentoonstelling loopt 5 dagen (12-15/10), maar omdat de gebouwen en vooral het abdijdak dringend aan renovatie toe zijn worden er ook enkele exclusieve avonden georganiseerd. Ook wie de tentoonstelling bezoekt (14 euro), draagt een steentje bij tot de renovatie. U wordt dan wel getrakteerd op een glaasje champagne of een kop geurende koffie.

Onze partners