Opgelet voor de berenklauw

02/07/15 om 10:01 - Bijgewerkt op 03/07/15 om 07:42

Massa's zon deze dagen en dat betekent opletten voor de reuzenberenklauw: het sap van de plant veroorzaakt in combinatie met zon lelijke brandwonden.

Opgelet voor de berenklauw

De reuzenberenklauw is een exoot: hij komt uit de Kaukasus en verdringt met zijn weelderige groei de inheemse planten. Je vindt 'm hier vooral langs de weg, langs rivieren en op andere plaatsen die niet begraasd of bewerkt worden.

Op zich een mooie blad met reuzengrote bloemschermen, maar als je het sap op je huid krijgt en dan in de zon gaat lopen, zijn brandwonden het resultaat. Pijnlijk en bovendien genezen ze zeer langzaam. Sap in je ogen is zo mogelijk nog gevaarlijker en kan blindheid veroorzaken.

Redenen genoeg dus om komaf te maken met deze plant. Daarom startte de Provincie West-Vlaanderen met een campagne. In een folder en video wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je de soort kan herkennen en hoe je ze kan verwijderen.

De gewone berenklauw, het inheemse broertje van de reuzenberenklauw, wordt niet zo groot en is niet gevaarlijk. Hij verschilt op enkele cruciale punten die ook uitgelegd worden in de folder en video, zodat je je niet kan vergissen.

Lees meer over: