Op stap met de ErfgoedApp

20/01/16 om 10:29 - Bijgewerkt op 21/01/16 om 14:52

Musea en erfgoedorganisaties blijven niet stilstaan in het verleden, integendeel. Met de ErfgoedApp betreden ze zelfs de virtuele wereld.

Op stap met de ErfgoedApp

De ErfgoedApp. © FARO

Op 19 januari stelde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de ErfgoedApp voor, een nieuwigheid in Vlaanderen. "De app is een belangrijk instrument om de uitgebreide collecties van onze musea en ons rijke culturele verleden op een interactieve en toegankelijke manier aan te bieden aan een Vlaams en internationaal publiek", aldus Gatz.

Technologisch hoogstandje

De app is ontwikkeld door FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media met technologie van het Zwitsers bedrijf Vidinoti, verbonden aan de Université de Lausanne.

Dankzij augmented reality- technologie kan de museum- of erfgoedbezoeker met de camera van zijn smartphone of tablet een object scannen en krijgt hij of zij meteen unieke informatie voorgeschoteld. Dit kunnen geluids- of tekstfragmenten en zelfs filmpjes zijn. Het gebruik van de app is volledig zelf te kiezen, je wordt dus niet ongewild overstelpt met informatie.

Daarnaast maakt de ErfgoedApp ook gebruik van iBeacons om informatie te pushen naar de gebruiker. Dit zijn kleine bluetoothzenders die vlakbij de kunstwerken geïnstalleerd zijn en in communicatie staan met het apparaat van de bezoeker.

Tenslotte is er ook nog een koppeling met Erfgoedkaart.be, waardoor je via de kaart kan ontdekken welke van de meer dan 1700 musea en erfgoedorganisaties bij jou in de buurt zijn.

Ook de Nest- redactie testte de app uit en wij ontdekten alvast twee interessante locaties bij ons in de buurt. De ErfgoedApp is gratis en makkelijk te downloaden op zowel Google Play als App Store.

Nele Kempeneers