Nu te koop

25/03/14 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Bron: Knack Weekend

Vanaf nu in de winkel: de nieuwe Special Kust.

Nu te koop

Wat is de sterke kant van de Belgische kust? Laten we eerlijk zijn: niet de appartementsgebouwen langs de dijken. De natuur, dan? Dat aspect wordt in elk geval vaak onderschat door bezoekers die vooral op zon, zand en zee afkomen. Je vindt er namelijk prachtige duingebieden en helemaal in het oosten tegen de Nederlandse grens het Zwin, de internationale vogelluchthaven van Vlaanderen.

De allersterkste kant: alles ligt binnen handbereik. Wie gezelligheid zoekt, wordt op zijn wenken bediend, met leuke boetiekjes, gemoedelijke terrasjes, lekkere hapjes. Een van de bekendste is de Brusselse wafel: onze test geeft aan dat je exemplaren kunt vinden die bijna het formaat van dit magazine hebben. En dan hebben we het nog niet over Berliner bollen of noordzeegarnalen - hier heten ze grijze garnalen - en nog veel meer van dat lekkers.

Sporten? Kan ook. Kitesurfen, strandzeilen, raften, of stand up peddle op een surfboard van groot formaat. Zowat over de hele kustlijn vind je strand- en jachtclubs die klaarstaan om je de zee op te krijgen. Cultuur, geschiedenis, wetenschap? Soms hoef je er amper de dijk voor af, bijvoorbeeld om sterren te gaan kijken in Koksijde; soms moet je een eindje het binnenland in. Maar nooit ver. Dit jaar is er natuurlijk de focus op de Eerste Wereldoorlog, waarvan de herinneringen over de hele Westhoek zijn verspreid.

De belle époque was de gouden tijd voor de Belgische kust. Alleen was die toen voorbehouden voor een heel kleine elite. Vandaag is het strand van iedereen, maar het mondaine, de klemtoon op genieten en warmte vind je nog altijd in de sfeer van bepaalde badsteden, in sierlijke gevels en bistro's, maar vooral in de omgangsstijl van de mensen.

En verder:

Drie bekende Vlamingen vertellen over hun favoriete plekje aan zee

Op safari in de duinen

Suggesties voor de picknick

Hoe belandt een tong op je bord?

Op stap met de strandjutter

11 pagina's agenda

Lees meer over: