Natuur zoekt supporters

25/09/13 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:47

Bron: Knack Weekend

In heel Vlaanderen worden van 13 tot en met 20 oktober honderden activiteiten georganiseerd in en over de topnatuur in Vlaanderen.

Natuur zoekt supporters

Dit jaar staan tijdens de Week van het Bos de Europese natuurdoelen centraal. Voor welke planten- en diersoorten en leefgebieden moeten we bijzondere inspanningen leveren? En wat hebben die soorten nodig om zich thuis te voelen in het landschap? Dat zijn de vragen die werden gesteld. Het antwoord erop werd geformuleerd in realiseerbare doelen die in 2050 bereikt moeten zijn.

Die doelen moeten ervoor zorgen dat soorten als de boomkikker, de gladde slang, de hamster en het vliegend hert, maar ook hun habitats en leefgebieden, binnenkort weer in topvorm zijn. In heel Europa werden voor meer dan 800 soorten en 250 habitats Speciale Beschermingszones afgebakend die meer dan 20% van het grondgebied van de EU bestrijken. In Vlaanderen gaat het om 105 soorten en 45 habitats. Ze zijn allemaal van bijzonder belang omwille van hun zeldzaamheid of kwetsbaarheid.

Maar dat is niet nog niet alles: om de soorten en habitats vooruit te helpen werden een hele reeks natuurdoelen opgesteld voor de Speciale Beschermingszones. Zo heeft de watervleermuis nood aan overwinteringsplaatsen. En lijdt de boomkikker bijvoorbeeld onder een slechte waterkwaliteit.

Onder het motto 'supporter voor de natuur' roept het Agentschap Natuur en Bos op om die doelen samen waar te maken. Tijdens de Week van het Bos kun je ontdekken welke resultaten er reeds geboekt zijn en hoe je zelf je steentje kan bijdragen zodat bedreigde diersoorten als de boomkikker, de gladde slang, de hamster en het vliegend hert, maar ook hele habitats zoals heides en bossen, binnenkort weer in topvorm zijn.

Overzicht van de activiteiten: www.weekvanhetbos.be.

Lees meer over: