Natuur beleven in de winter

13/12/11 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:11

Bron: Knack Weekend

In verschillende natuurgebieden worden winterwandelingen georganiseerd.

Dat er in de winterse natuur niks te beleven valt, is een misvatting. In de koudste periode van het jaar is het dikwijls makkelijker om dieren te spotten en bovendien kunt u soorten ontdekken die alleen nu in onze contreien vertoeven. Precies daarom worden op verschillende plekken winterwandelingen georganiseerd. Drie suggesties voor als u erop uit wil trekken:

Er is in Vlaanderen een nieuwe natuurvereniging opgestaan: vzw Landschap. Op termijn wil deze vzw natuurprojecten gaan ondersteunen en zelf op poten zetten. Maar ze wil u vooral mee op sleeptouw nemen voor bijzondere natuurbelevenissen dichtbij huis. Zo gaat men dit weekend (18/12, Willebroek) op beversafarie in het Broek De Naeyer. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Tijdens de wintermaanden landen duizenden vogels in het Zwin. Voor sommige is het een rustmoment op de trektocht naar het zuiden, andere blijven er een hele winter. Ze zorgen er voor een imposant schouwspel en maken een bezoek aan het reservaat ook in de barre koude meer dan de moeite waard. Ervaren gidsen nemen u mee voor een wandeling om de slaaptrek van vogels naar het reservaat te beleven. Bij zonsondergang trekken er immers duizenden ganzen, eenden, wulpen en vele andere vogelsoorten vanuit de polders naar het Zwin, waar ze op de grote veilige plassen de nacht doorbrengen. Die slaaptrek meemaken kan tijdens de kerstwandelingen met glühwein (26, 27, 28, 29 en 30/12, telkens om 15.30 uur). Vooraf inschrijven is wel nodig. Warme kledij is een must!

Ook Natuurpunt laat zich niet onbetuigd tijdens de wintermaanden. Zo vindt dit weekend (17-18/12) het 'Vogelfestival' plaats in Damme, waar in de polders duizenden ganzen neerstrijken op hun tocht naar het zuiden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden: watervogels spotten langs de Rupel (18/12), in de Kalkense Meersen (22/12), winterwandeling door bos en heide in Koersel (22/12), op verkenning in de vallei van de Zwarte Beek in Leopoldsburg (08/01) of op de Kalmthoutse Heide (15/01). Meer activiteiten vindt u op de website.

Onze partners