Markten in bloei

13/08/14 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:03

Bron: Nest

We serveren weer zomertips: fijne uitjes dicht bij huis. Bloementapijten sieren binnenkort weer de Grote Markten van Brussel en Leuven.

Markten in bloei

Uit het stadhuis van Brussel kan je van een panoramisch zicht op het bloementapijt genieten. (c) visitbrussel.be - E. Danhier. © Eric Danhier

Voor bloemenliefhebbers ligt een fijne periode in het verschiet: de komende weken palmen begonia's de Vlaamse steden in. De markten van Leuven en Brussel worden bedekt met tapijten van duizenden bloemen. Elk bloementapijt vertelt een eigen verhaal.

De Brusselse Grote Markt wordt op 14 augustus onder handen genomen door meer dan 100 vrijwilligers. Zij zullen een bloementapijt uitleggen in het teken van de vijftigste verjaardag van de Turkse immigratie in België. Het ontwerp is geïnspireerd op de patronen van Turkse tapijten of kilims. Een oppervlakte van 1800 vierkante meter wordt bedekt met meer dan 600 000 bloemen die in kleurrijke, geometrische patronen geschikt zijn.

De week daarna zal er voor het stadhuis in Leuven een bloementapijt worden gelegd ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het is één van de vele activiteiten die de stad rond het thema organiseert. De bloementapijten van Leuven en Brussel werden allebei ontworpen door grafisch ontwerper Marc Schautteet.

De ideale bloemen om een bloementapijt mee aan te leggen, zijn begonia's. Door hun grote waterinhoud blijven ze lang vers en ze zijn ook erg goed bestand tegen slecht weer en felle zon. Doordat begonia's in een enorme waaier aan kleuren bestaan, kan er met veel variatie gewerkt worden in de ontwerpen van de tapijten.

Om de massa aan bloemen die nodig is voor de aanleg van een tapijt bij elkaar te krijgen, zijn de begoniatelers uit de regio rond Gent al enkele dagen op voorhand druk bezig met plukken. De telers, bijna allemaal familiebedrijven, produceren elk jaar ongeveer 25 miljoen knollen die over de hele wereld verspreid worden.

Je mag begonia's best een typisch Vlaams product noemen, want de Gentse telers nemen 55% van de wereldproductie voor hun rekening. Daarvan wordt het meeste geëxporteerd, maar de komende twee weken zullen het toch vooral de begonia's op eigen bodem zijn die de aandacht trekken!

In Brussel kan je het bloementapijt bewonderen van 14 tot 17 augustus. Meer informatie vind je op de website www.flowercarpet.be.

Het bloementapijt in Leuven is te bekijken van 23 tot 25 augustus.