MANMADE: over de impact van de mens op aarde

15/06/16 om 15:34 - Bijgewerkt op 16/06/16 om 14:55

De hele zomer lang loopt in het provinciedomein Raversyde (Oostende) een bijzondere tentoonstelling: MANMADE. In samenwerking met wetenschappers en filosofen, maakten kunstenaars werken over de impact van de menselijke activiteit op de aarde. Ze dagen de toeschouwer uit en houden hem een spiegel voor.

MANMADE: over de impact van de mens op aarde

Thema van de tentoonstelling is het 'Antropoceen': dit is de naam die wetenschappers geven aan het nieuwe geologische tijdperk waarin we ons nu bevinden en waarin de menselijke activiteit de planetaire grenzen onder druk zet. De activiteiten van de mens worden zicht- en voelbaar in de atmosfeer van de aarde.

Daarom vormen zee en archeologie een belangrijk uitgangspunt van de tentoonstelling. In samenwerking met wetenschappers en filosofen maakten verschillende hedendaagse kunstenaars kunstvoorwerpen, installaties, foto's en films over deze impact van de mens.

De kunstenaars - onder wie Frans Gentils, Luc Deleu, Mark Dion, Nicolas Floc'h, Maarten Vanden Eynde, Brandon Ballengé, Tuur Van Balen en Revital Cohen - kijken verder dan de louter tastbare erfenis die de mens achterlaat en werpen filosofische en antropologische vragen op over de interactie tussen de mens en deze planeet. Hoe zit onze hedendaagse dominante menselijke natuur in elkaar? Waar zal het eindigen met onze immense ecologische voetafdruk? Brengen onze intellectuele capaciteiten soelaas? Zullen we onverstoord verder evolueren richting "einde van de (mensen)wereld" of overleven we het Antropoceen?

Je kan de tentoonstelling individueel bezoeken. Op zaterdag en zondag (14 uur) kan je deelnemen aan een gratis rondleiding. De plaatsen zijn weliswaar beperkt en er wordt voorrang gegeven aan wie heeft gereserveerd. Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen ook het boek 'Manmade', met daarin inspirerende essays van filosofen, wetenschappers en artiesten die nadenken over het verleden, het heden en de toekomst van mens en aarde.

De tentoonstelling loopt nog tot 2 oktober 2016. Alle praktische info vind je op de website. Reserveren voor de rondleidingen kan via info@raversyde.be of 059 70 22 85.

Hanne De Groodt

BARRICADE#1  -  Luc Deleu (BE). Dit 11 meter lange bouwwerk vormt een geïmproviseerde versperring, gemaakt van het puin of het residu van de hedendaagse maatschappij die onze planeet zo grondig heeft verbouwd. Het werk schermt het museumgebouw af maar is ook een aanklacht tegen de crisissen van sociale en ecologische aard die de mens zelf heeft gecreëerd. Eugène Delacroix,

BARRICADE#1 - Luc Deleu (BE). Dit 11 meter lange bouwwerk vormt een geïmproviseerde versperring, gemaakt van het puin of het residu van de hedendaagse maatschappij die onze planeet zo grondig heeft verbouwd. Het werk schermt het museumgebouw af maar is ook een aanklacht tegen de crisissen van sociale en ecologische aard die de mens zelf heeft gecreëerd. Eugène Delacroix,

Lees meer over: