Maak van je tuin een bijenrestaurant

29/05/17 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:03

Met de campagne 'Wild van hart, wild van bijen' roept de Vlaamse overheid iedereen op om in actie te schieten. Peter van de vierde Week van de Bij is Dominique Persoone.

Maak van je tuin een bijenrestaurant

Met de Week van de Bij wil de Vlaamse overheid iedereen aanzetten om een bijenvriendelijke omgeving te creëren. Waarom? Omdat bijen een uiterst belangrijke functie vervullen als bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten. Zonder bijen geen pompoenen of appels bijvoorbeeld. Maar de bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Met enkele eenvoudige middelen kan je ze een duwtje in de rug geven.

'Maak van je tuin een bijenrestaurant' is en blijft het advies. En dat betekent kiezen voor goede bijenplanten en vooral ook een zo groot mogelijke diversiteit. Bomen, struiken, maar ook vaste planten, kruiden en eenjarigen: samen leveren ze de bijen een volwaardig menu. Ze voorzien de bij van het levensnoodzakelijke stuifmeel en de nectar. Kerselaar, appelboom, lijsterbes, liguster, klimop, munt, klaver, zonnebloem... het zijn maar enkele voorbeelden van interessante planten voor bijen. Een uitgebreide lijst kan je via de website downloaden.

Nog tot zondag 4 juni vinden er overal in Vlaanderen allerlei activiteiten plaats: workshops 'bijenhotel maken', een lezing over het campagne thema 'wild van bijen',...

Lees meer over: