Leverbloempjes stralen in bomentuin

10/03/16 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:30

Zaterdag en zondag kan je een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de alomtegenwoordige leverbloempjes. Het Arboretum in Kalmthout zet voor de eerste keer deze kleine voorjaarsbloemen in de verf.

Leverbloempjes stralen in bomentuin

Op 12 en 13 maart staat de bomentuin in Kalmthout volledig in het teken van de Hepatica of leverbloempjes. De fragiele bloemen, die zich in het voorjaar over de bodem verspreiden, hebben veel weg van de bosanemoon. Maar nog nooit eerder kregen ze een tentoonstelling helemaal voor zichzelf.

UNIEKE BLOEIWIJZE

Wat kunnen we allemaal verwachten? Je kan een kijkje nemen in een pot met 60 soorten Japanese cultivars. Deze soort heeft stuk voor stuk een unieke bloeiwijze waarbij de meeldraden omgevormd worden tot extra bloemblaadjes.

Verder vind je in het midden van de tentoonstelling een boslandschap met varens, mos en andere planten. Een natuurlijke fotostudio voor de leverbloempjes. Krijg je na de tentoonstelling maar niet genoeg van deze kleurrijke flora, dan kan je in de Orangerie van het Vangeertenhof je eigen exemplaar aanschaffen.

PERFECT VOOR DE VERZAMELAAR

Spijtig genoeg zijn de Hepatica bij ons nog niet zo bekend. Gespecialiseerde plantenzaken uit Japan, Verenigde Staten en Groot-Brittannië daarentegen, omarmen de bloemen maar al te graag.

Het leuke aan de bloemen is dat je de verschillende soorten Hepatica makkelijk kan kruisen, dat zorgt op zijn beurt voor een heus kleuren- en vormenpallet. Perfect voor de verzamelaar.

Nele Van Rompaey