Kunst aan de kust

01/06/12 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

Bron: Knack Weekend

Zee, zon, zand... en kunst! De vierde editie van kunstenhappening Beaufort kruidt uw zomer aan de kust.

Kunst aan de kust

Verspreid over 30 locaties in 9 kustgemeenten (Knokke-Heist doet niet mee) stellen kunstenaars uit de 27 Europese lidstaten hun werk tentoon in een niet-museale omgeving. Zo ziet u langsheen de Belgische kustlijn een weerspiegeling van wat zich op het hedendaags Europees kunstplatform afspeelt. Terwijl de Deen Jeppe Hein interactie met de bezoeker wil uitlokken via zijn 'Modified Social Benches' (De Haan), verbeeldt Flo Kasearu uit Estland de economische situatie met omgebouwde containers die verloren en nutteloos op het strand liggen (Bredene). Zo nemen ze de ku(n)stbezoekers mee naar hun fantasierijke en imaginaire wereld. Onder de kunstenaars ook drie Belgen: Arne Quinze, Nick Ervinck en Hans Op De Beeck.

Naast kunst op en langs het strand worden er verschillende tentoonstellingen georganiseerd in de kantlijn van Beaufort04. Zo maakte de Schotse Lucy McKenzie samen met vier andere kunstenaars een tentoonstelling op de gevel van Mu.Zee (Oostende). Aan de hand van tekeningen, vlaggen, foto's en inkijkkasten willen ze de oorspronkelijke functie van het gebouw, een warenhuis, terug oproepen. En in Koksijde kunt u in de Abdijhoeve Ten Bogaerde, naast het Beaufort04-kunstwerk van Claire Fontaine, terecht voor de tentoonstelling 'Documentation' van de Amerikaans-Belgische kunstenaar Brody Neuenschwander, die de kunst van het schrijven herbeleeft in zijn werk. Meer tentoonstellingen vindt u op de website van Beaufort04.

Een praktische wandelgids (7 euro) neemt u mee naar alle kunstwerken, binnen en buiten. Er is telkens een wandelparcours per kustgemeente uitgewerkt. Deze leidt u naar de Beaufort-kunstwerken maar daarnaast ook naar tal van andere hoogtepunten in de gemeente. Voor de fietsliefhebbers is er een fietskaart (3 euro) ontworpen, gebaseerd op de bestaande kustfietsroute. Beide zijn te verkrijgen bij de toeristische diensten van de deelnemende kustgemeenten.

Beeldenboek

Herinnert u zich de reuzenschildpad van Jan Fabre nog? Of de honderd windhanen van Daniel Buren? Negenentwintig kunstwerken uit vorige edities hebben een permanente verblijfplaats gekregen verspreid over de hele kustlijn en zelfs in het binnenland. Alle werken van de vier edities zijn ook samengebracht in een allesomvattend beeldenboek, zo kunt u ze vanuit uw zetel nog eens bekijken. Het boek kost 30 euro en is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel.

Bo4kids

Voor de kinderen is er kunst op maat voorzien. Bo, de meeuw, wijst de weg naar allerlei kinderactiviteiten.

Kids tussen 8 en 12 jaar kunnen op woensdagnamiddag een eigen kunstwerk maken in het NAVIGO (de nieuwe naam voor het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke). Ze denken na over waar ze vandaan komen en bouwen samen met hun ouders en grootouders aan een kaart van hun eigen levensverhaal. Vooraf inschrijven is nodig, er worden maximum tien kinderen met hun familie per workshop toegelaten. Workshops: 30 mei, 4 en 25 juli en 1 augustus.

Elk weekend verstoppen Bo en Vlieg, de kindervriend van CultuurNet, een schatkist in één van de deelnemende kustgemeenten, ga mee op zoek naar de verstopte diamanten en maak kans op een fiets of een diamantpas voor een jaar gratis cultuur.

20 juni gaat de Portugese kunstenares Dalila Gonçalves samen met de kleuters van Blankenberge een kunstwerk op het strand maken. Ze ontwierp zelf enkele vormen waarmee de kleuters creatief met het zand aan de slag kunnen gaan.

Beaufort04 loopt nog tot en met 30 september 2012 bezoeken. Alle informatie en een overzicht van de activiteiten vindt u op de website.

Tekst Marie-Céline Tersago

Lees meer over: