Kruidige wandelingen

09/07/14 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Bron: Knack Weekend

Zomertip 2. Op verschillende plekken in Vlaanderen kan je met een gids op stap voor een onverwachte kruidenwandeling.

Kruidige wandelingen

Op verschillende plekken in Vlaanderen kan je met een gids de culinaire, medicinale en cosmetische kwaliteiten van wilde kruiden ontdekken. Wij kozen enkele interessante kruiden- en plantenwandelingen uit.


Aan tafel bij moeder natuur

Tijdens deze wandeling in Kieldrecht vertelt natuurliefhebber Bram je alles over de eetbare wilde planten die je in de regio kan vinden. Vele planten die we als onkruid bestempelen, zijn eigenlijk perfect bruikbaar in de keuken. De gids leert je welke kruiden je kan eten en hoe je ze kan verwerken in verschillende gerechten. De tocht door de Prosperpolder duurt ongeveer drie uur.

27/07, 14.00-17.00 uur, www.natuurblik.be

Kruidig Limburg

Op 13 juli kan je met Natuurpunt een kruidenwandeling maken door de Koerselse Heide. Een herboriste leert je de verschillende wilde kruiden kennen en je komt te weten hoe je de planten kan gebruiken. De wandeling van zo'n 2,5 uur neemt je mee door de mooie landschappen van Koersel. Doe je het liever wat rustiger aan, dan kan je op 27 juli terecht in Borgloon, waar de kruidentocht deels in een huifkar wordt afgelegd. Je wordt ontvangen in kasteelhoeve de Tornaco, waar hapjes en drankjes op basis van kruiden worden aangeboden. Tijdens de wandeling langs fruitboomgaarden krijg je uitleg van kruidendeskundige Daniëlle Houbrechts.

Koersel: 13/7, 14.00-16.30 uur, www.dewatersnip.be; Borgloon: 27/7, 13.30-18.00 uur, www.borgloon.be

Niet op je bord, maar aan de boom

In de plantentuin in Meise kan je dan weer de andere richting uit: de planten die je normaal gesproken op je bord aantreft, kan je hier zien groeien. Aan de kassa ontvang je een folder met de wandelroute, die je op je eigen tempo kan volgen. De wandeling neemt je mee door het Plantenpaleis langs exotische planten zoals cacaobomen. In de open lucht kan je dan weer zien hoe bijvoorbeeld de aspergeplant er uitziet. Alle planten die je op de route tegenkomt, hebben een link met de westerse keuken.

Meer info: www.botanicgarden.be