Kruidenpret

10/05/16 om 09:05 - Bijgewerkt op 13/05/16 om 15:43

Kruiden worden soms vergeten terwijl het heel dankbare planten zijn voor onze gezondheid en keuken. Je maakt er gemakkelijk thee, azijn, honing, beautyproducten of schoonmaakproducten van. Nest worstelde zich door Daniëlles kruidenomnibus en selecteerde enkele leuke tips en weetjes.

Kruidenpret

© Lannoo

In Daniëlles kruidenomnibus: 99 kruiden die je leven aangenamer maken (Uitgeverij Lannoo)vind je voor ieder kwaaltje wel een oplossing. Maar kruiden hebben niet enkel een medicinale werking, je kan ze ook gebruiken in de keuken, voor dat extra vleugje smaak.

Win voor 20.000 euro culinaire geschenken!

Doe mee aan onze wedstrijd, beantwoord drie vragen en maak kans op een geschenk van Kenwood, Zwilling, BergHOFF, AEG of Les Secrets du Chef!

Daniëlle Houbrechts is herboriste en schreef al verschillende boeken over haar liefde voor kruiden. Naast boeken is ze ook bekend van haar regelmatige verschijningen op Radio 2 met tips en tricks over kruiden. In haar nieuwste boek somt ze kruid per kruid op hoe je ze kan integreren in je dagelijkse leven. Een perfecte en volledige gids voor beginnende kruidenliefhebbers die hun leven gezonder en gemakkelijker willen maken.

Nest verzamelde 5 toepassingen met kruiden uit je tuin, de natuur of de winkel:

Kruidenpret

1. Berk:

Stimuleert vochtafdrijving, goed tegen reuma, werkt bloedzuiverend.

Hoe: heerlijke berkenthee

Overgiet 1 theelepel kruiden met een kop koud water, laat de thee langzaam opwarmen tot hij kookt, draai het vuur uit en laat 5 minuten trekken.

Tip: Doe nooit honing bij kokende thee, zo verliest het zijn waardevolle bestanddelen. Laat de thee eerst afkoelen.

Kruidenpret

2. Absintalsem:

Werkt insectenwerend.

Hoe: hippe insectenweerder met een fris geurtje

Maak een tuiltje van het kruid en hang het aan een kleerhanger. Om te voorkomen dat het gedroogde kruid te veel uit elkaar valt, kan je het in een linnen zakje steken en dat aan een kleerhanger hangen. Zo krijgt je kleerkast een lekker geurtje en blijft die insectenvrij.

Kruidenpret

3. Wilde roos:

Goed tegen pijnlijke gewrichten.

Hoe: rozenhandcrème

Verwarm 30 ml glycerine en roer er 2 eetlepels maïzena onder tot je een dik papje krijgt. Glycerine vind je bij de drogist of apotheek en het maakt de huid heel zacht. Roer er 235 ml rozenwater langzaam onder, blijf roeren tot de ingrediënten zich binden. Laat koelen en smeren maar!

Kruidenpret

4. Dille:

Goed tegen stress, om te slapen als een roos.

Hoe: koekjes met dillezaad voor zoete dromen

Ingrediënten: 200 g rietsuiker, 260 g (spelt)bloem, 1 theelepel bakpoeder, 3 eieren, 1 theelepel olijfolie, 1 eetlepel dillezaadjes

Klop de eieren met de suiker los tot een schuimige massa. Voeg dan de bloem, bakpoeder en dillezaadjes erbij. Olie je bakblik in of leg er een stuk antiaanbakfolie op. Leg er plasjes deeg op. Steek ze in een voorverwarmde oven van 180°C en bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.

Kruidenpret

5. Anjer:

Werkt als virusremmer

Hoe: veertjesboter

Laat een plakje roomboter zacht worden op een warme plek (niet laten smelten). Roer er de bloemblaadjes in. Maak met een ijsschep bolletjes en rol die nog even door de bloemen. Heerlijke fleurige boter.

Heb je nog niet genoeg van deze kruidenpret? Wandel dan zondag 22 mei mee met de kruidenwandeling door het Rivierenhof in Deurne. Ervaren domeinwachters wijden je in in de talrijke geheimen van planten in het wild.

Info:

22 mei van 10 tot 12 uur of van 14 tot 16 uur

Deelnemen is gratis maar je moet je wel vooraf telefonisch inschrijven op het nummer 03 360 52 18. Rivierenhof langsheen de Parkweg, 2100 Deurne

Hanne De Groodt