Kriebelen met kinderen

21/02/14 om 12:52 - Bijgewerkt om 12:52

Bron: Knack Weekend

De krokusvakantie komt stilaan in zicht, en daarbij hoort een energieke kroost die een week lang vermaak van de bovenste plank verwacht. De volgende ideeën helpen je alvast op weg.

Kriebelen met kinderen

In bijna 100 musea in Vlaanderen en Brussel beleef je in de krokusvakantie Krokuskriebels. Met het project wil de Gezinsbond kinderen tussen 4 en 12 jaar warm maken voor een museumbezoek door maar liefst 150 uiteenlopende activiteiten op poten te zetten. Ideaal voor een uitstapje met het hele gezin, mocht de lente nog even op zich laten wachten. Deze vier ideeën zijn al zeker een schot in de roos.

Literair Museum in Hasselt

Jonge boekenwurmen kunnen de Krokuskriebels volgen naar het Literair Museum in Hasselt, dat in de vakantie uitzonderlijk elke namiddag open is. Na een Zweeds welkomsthapje worden de kinderen samen met hun (groot)ouders op pad gestuurd doorheen de Verhalenreis, een tentoonstelling rond de wereldberoemde verhalen van Astrid Lindgren. Onderweg leren ze aan de hand van schetsboekjes, tekeningen en foto's meer over hun papieren helden: originele illustraties van Marit Törnqvist tonen Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en de Gebroeders Leeuwenhart op een andere manier. Misschien loop je ze zelfs tegen het lijf! Wie zich omtovert tot een figuur uit de boeken van Astrid Lindgren, wordt beloond met een kleine attentie en maakt kans op een mooi boekenpakket. Voor de jongste lezers is er de Dingenzoeker van Pippi om de tentoonstelling mee te verkennen, een originele tool waar op maandag, woensdag en vrijdag ook een workshop rond wordt georganiseerd. Vanaf 12 jaar kunnen bezoekers aan de slag met hun eigen Routeplanner. Reserveren voor de workshop kan op het nummer +32 11 22 26 24 of via literairmuseum@skynet.be. Meer info kan je vinden op de website.

Poezenpootjes in het Huis van Alijn

In het Huis van Alijn kunnen de allerkleinsten kennismaken met de Krokuskriebels van Poes: deze handpop gidst kleuters met hun (groot)ouders op een fantasierijke manier door het Gentse museum over alledaagse cultuur. Wie liever zelf op onderzoek uittrekt, kan in de poezenpootjes van Poes treden met een audiogids. Heb je het niet zo voor poezen? Pierke van Alijn, de mooiste pop van Gent, nodigt je uit in zijn poppentheater Pierke's Poppenkast. Reserveren voor de rondleiding Post voor Poes (vanaf 5 à 6 jaar) kan op het nummer 09 269 23 50 of via info@huisvanalijn.be. Plaatsen voor Pierke's Poppenkast leg je vast op het nummer 09 233 77 88 of via www.uitbureau.be.

Het Nationaal Douanemuseum: kriebelen met speurneuzen

Geboeid door speurhonden en grenswachters? In het D&Amuseum van Antwerpen kun je er in de krokusvakantie zelf eentje worden! Het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen neemt dit jaar voor de eerste keer deel aan de Krokuskriebels met een hele reeks van gratis activiteiten. Jong en oud worden uitgenodigd om de rol van de douane te komen ontdekken, samen met de invloed van de huidige grenzen op hun werk. In de workshop 'ik ga op reis en neem (niet) mee' word je zelf douanier, en bepaal je welke goederen de grens over mogen en welke niet. Voor de échte speurneuzen is er een snuffelkiekjestocht, waarin je met een doe-het-zelfgidsje op zoek gaat naar de verloren voorwerpen. Meer activiteiten en praktische info kan je vinden op de website van het Nationaal Douanemuseum.

Amaryllo's Plantentuin

De Plantentuin in Meise nodigt kinderen van 4 tot 12 jaar uit om te komen kriebelen in de tuin, de serres en zelfs het historische kasteel... Amaryllo, koning van het Plantenrijk, wil graag alles over zijn (groene) onderdanen weten. Pak dus je rugzak en kom meespeuren naar woudreuzen, vliegen en korstmossen, en breng Amaryllo zo op de hoogte van wie er allemaal in zijn rijk 'woont'. Wie weet kom je zelfs een boom tegen die even oud is als jij! Je kunt elke dag van de krokusvakantie op avontuur gaan in de tuin, die Amaryllo zelf zo graag 'Botanië' noemt. De zoektocht is gewoon te verkrijgen aan de kassa. Meer info kan je vinden op de website van de Plantentuin.

Nog niet genoeg van musea? Ook buiten het kriebelende initiatief van de Gezinsbond organiseren musea interessante activiteiten voor kinderen, zoals de expo Babydieren in het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen. Actievere gezinnen kunnen terecht in Koksijde voor een uitgebreid vakantieaanbod.

Expo Babydieren

Voor de kleine wetenschappers is er de expo Babydieren in het Museum voor Natuurwetenschappen, wegens succes verlengd tot 11 juni. De tentoonstelling toont kinderen van 3 tot 8 jaar hoe 75 diersoorten geboren worden, opgroeien en zelfstandig worden. Aan de hand van spelletjes, beeldverhalen, filmpjes maar vooral veel doe-opdrachten worden de bezoekers ingeleid in de dierenwereld, waarbij ze ook hun eigen leven anders leren te benaderen. Ervaar hoe het is om als papa-pad rond te kruipen met eieren op je rug, of doe een rondje gekke snuiten trekken: in het Brusselse 'dinomuseum' kan het deze krokusvakantie allemaal. Om zeker te zijn van een ticket is het aangeraden om zo vroeg mogelijk te komen, reservatie is niet mogelijk. Tickets zijn wel in voorverkoop te verkrijgen aan de kassa's. Meer info kan je vinden op de website van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Krokusvakantie aan zee

Laat jij je niet afschrikken door het weer? Gelukkig maar, want Koksijde doet dit ook niet! Op zondag 2 maart vertrekken prachtige praalwagens en muziekkorpsen vanaf de Zeedijk in Oostduinkerke-Bad voor een nieuwe Grote Carnavalstoet. Een optocht die de jonge Koksijdenaars op woensdag nog eens mogen overdoen, in hun eigen Kindercarnavalstoet in Koksijde-Bad. De grootste feestvierders worden daarna zelfs verwacht in het Casino van Koksijde, waar de stoet wordt afgesloten met een kinderfeest. Wie het graag wat rustiger aan doet, kan terecht in het Visserijmuseum Navigo, waar onlangs jonge hondshaaitjes zijn geboren. Als je snel bent, kun je ze misschien zelfs aaien! Voor de actievere vakantiegangers is er de Witte Burg wandelroute, een wandeling van zeven kilometer langs het gehuchtje St. André, en toegankelijk voor rolstoelen, buggy's en fietsen. Meer activiteiten vind je op de website van de gemeente Koksijde.

Sofie Buekenhoudt