Koket Koksijde

04/09/15 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Van 11 t.e.m. 14 september vindt de tweede editie van het bloemenevenement Koket Koksijde plaats. Thema dit keer is 'Onderwaterwereld'.

Koket Koksijde

De praalstoet, waarin schilderijen van Vlaamse meesters met veel bloemen en vrijwilligers werden uitgebeeld, had zijn beste tijd gehad. Het was tijd voor iets anders, vonden ze in Koksijde. Dat 'iets' werd Koket Koksijde, een vijfdaags bloemenevenement in en rond het gemeentehuis.

Strandcabines

"We wilden de link leggen met het strand", vertelt Ides Leys, hoofd van de groendienst en een van de drijvende krachten achter het evenement. "Dus hebben we op het Evenementenplein voor het gemeentehuis een duinenlandschap gecreëerd met naast veel zand ook achttien strandcabines. Dat gaf ons de kans om achttien floristen uit te nodigen die elk in een cabine hun eigen creatie konden voorstellen." Ook dit jaar zullen het duinenlandschap en de achttien cabines er zijn. Onder de achttien meesterbloembinders enkele bekende namen als Geert Pattyn, Hendrik Olivier (Kampioen van België 2014), Sören van Laer (derde op het kampioenschap vorig jaar), Moniek Van den Berghe, Ann De Smet...

Onderwaterwereld

Maar de blikvanger wordt net als drie jaar geleden de bloemenweelde in het gemeentehuis zelf. In samenwerking met meesterbloembinder Jo Pattyn wordt hier met duizenden bloemen een feeërieke wereld gecreëerd. Bij de vorige editie werd die wereld bevolkt door reuzenspinnen die over grote paddenstoelen leken te stappen. Deze keer mag je vissen, kwallen en zeesterren verwachten. "In het atelier zijn grote metalen geraamten gemaakt. De meeste worden opgevuld met steekschuim waar dan de bloemen omheen worden gestoken." Duizenden orchideeën, hortensia's, rozen, anjers en dahlia's zijn ervoor nodig. Gevuld met steekschuim en bloemen zal elk dier enkele honderden kilo's wegen. Staan de vissen en zeesterren op de grond, de kwallen zullen aan het plafond hangen.

In de raadzaal komt opnieuw een zwevend bloemwerk aan het plafond. Hier is gekozen voor speciale bloemen als Guzmania 'Wittmackli', orchideeën en lotusbloemen gecombineerd met tillandsia. De realisatie van onderwaterwereld in het gemeentehuis is in handen van Jo Pattyn, die werkt met een team van tien mensen.

Met man en macht

Wat dit evenement extra bijzonder maakt, is dat het merendeel van het werk door de mensen van Koksijde wordt gerealiseerd: de groendienst, die het hele evenement draagt en onder meer het duinenlandschap creëert; het gemeentelijk atelier, waar de geraamtes van de vissen, zeesterren en kwallen ineen zijn gestoken; de leerlingen van de tuinbouwschool van Kortrijk die de toegang tot het gemeentehuis in de bloemen zetten; de studenten van de Westhoek Academie die onder leiding van Ann Desmet met papier de golfbewegingen van de zee trachten op te roepen... Met man en macht wordt er aan dit evenement gewerkt en als het resultaat dat van drie jaar geleden kan evenaren, wordt het beslist iets om trots op te zijn.

Lees meer over:

Onze partners