Klaprozen voor de vrede

29/10/18 om 18:28 - Bijgewerkt om 18:28

Het einde van de Groote Oorlog wordt in de Plantentuin van Meise herdacht met een grote vredesduif, symbool van vrede en hoop.

Klaprozen voor de vrede

Op 11 november - om 11 uur precies - zal het 100 jaar geleden zijn dat de wapens aan het IJzerfront zwegen. Waarmee een einde kwam aan een oorlog die vier jaar lang heeft gewoed in de Westhoek en de geschiedenis zou gaan als De Groote Oorlog. De afgelopen vier jaar werd die oorlog uitgebreid en op allerlei manieren herdacht - in de Westhoek en elders. Ook de wapenstilstand zal niet ongemerkt voorbijgaan.

Plantentuin Meise herdenkt deze historische gebeurtenis een hele maand lang (van 1 t.e.m. 30 november) met een kunstwerk: een vredesduif, van ongeveer 500 vierkante meter, gevormd door 5000 klaprozen. Een symbool van leed, maar ook van hoop. Wat dit symbool nog krachtiger maakt, is dat het tot stand kwam dankzij een unieke samenwerking.

Klaprozen voor de vrede

De klaprozen werden gemaakt van de rode doppen van petflessen. Jeugdhuis Aalst, dat normaal zakken vol dopjes van petflessen in alle kleuren inzamelt voor het BCG (Belgisch Centrum voor Geleidehonden), sorteerde voor de Plantentuin de rode dopjes eruit.

Plantentuinmedewerker en creatieve duizendpoot Pieter Franck ontwikkelde (in samenwerking met verschillende organisaties) een uniek procedé om de dopjes om te vormen tot bloemblaadjes.

Klaprozen voor de vrede

Vrijwilligers smolten en krulden de rode dopjes tot bloemblaadjes. Vervolgens monteerden leerlingen van BuSO Sint-Franciscus in Roosdaal de gesmolten dopjes met veel zorg tot bijna echte klaprozen. Om ze tot slot bij elkaar te brengen op het grasveld bij het kasteel, waar ze nu een grote vredesduif vormen.

Tip: de vredesduif is het best te bewonderen vanop het dak van het kasteel van de Plantentuin.

Klaprozen voor de vrede