Kerst- en winterpret

26/11/12 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:28

Bron: Knack Weekend

10 verrassende en lichtende initiatieven waaraan u zich kunt warmen in deze donkere tijd van het jaar.

Kerst- en winterpret

De donkerste dagen van het jaar breken aan. Maar niet getreurd: zowat overal duiken evenementen en initiatieven op die voor warmte en gezelligheid willen zorgen. Een greep (in willekeurige volgorde) uit het overweldigende aanbod.

Magical Winter Moments, tot 02/12.

Een klassieker om de spits af te bijten: Magical Winter Moments in Brugge. Hier kunt u zich laten onderdompelen in prachtige feestdecors, u raapt er ideeën op voor een gezellige feesttafel of u kunt u laten verleiden door de mooiste decoratieve hebbedingetjes. Het thema van dit jaar is barok met Weense taarten, muziek van Bach, Vivaldi, Mozart... Alles in het sfeervolle kader van de site Oud Sint-Jan.

Putteke Winter, 01/12-18/01.

Van een gezellig en sfeervol gebeuren in De Schorre in Boom verspreid Putteke Winter zich nu over de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Feestelijke lichtjes en dito muziek, worden gecombineerd met vuurshows, proevertjes en wintervertellingen. U kunt het mee beleven in De Halve Maan (01/12, Diest), De Schorre (07-08/12, Boom), Keiheuvel (07/12, Balen), de Lilse Bergen (08/12, Lille), het Vrijbroekpark (14/12, Mechelen), het Zilvermeer (04/01/2013, Mol) en Huizingen (18/01).

Vuurfeest in Retie, 07/12.

Het Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie vierde in 2012 zijn veertigste verjaardag en dat feestjaar wordt afgesloten met een groots vuurfeest. Vuurmeester Stevarius steekt om 19 uur het vuur op ludieke en spectaculaire wijze aan. Muziek, hapjes en drankjes zorgen er mee voor dat u warm blijft.

Kerstmarkt in de Basiliek, 07-09/12.

Persoonlijk houden we niet zo van kerstmarkten maar deze willen we u niet onthouden. In Mechelen organiseert de Oostenrijkvereniging Servus op 7 (16-22 uur), 8 (14-23 uur) en 9/12 (11-18 uur) een artisanale kerstmarkt in de crypte van de Hanswijkbasiliek. Ze maken zich sterk dat het een markt wordt in pure Oostenrijkse traditie met artisanale, handgemaakte producten.

Winter in Antwerpen, 08-31/12.

Winter in Antwerpen opent op 8 december met een feestelijk evenement met vuurtovenaars, lichtacrobaten en straattheater. Het spektakel is te zien op de De Keyserlei en trekt via de Groenplaats, Oude Koornmarkt en Suikerrui naar het Steenplein waar de finale plaatsvindt. Nieuw dit jaar is de grote spiegeltent die zal verrijzen op de Antwerpse Groenplaats. Er zullen allerlei optredens - muziek, dans, comedy - plaatsvinden, maar u kunt er ook terecht voor een moment van rust tijdens uw kerstshopping. Eventjes opwarmen en genieten van een hapje en een drankje. Programma en info vindt u op de website.

Wintertijd in Leuven, 12-31/12.

In Leuven valt er meer te beleven dan alleen een kerstmarkt. Op de Grote Markt vindt u een ouderwetse kermis met attracties uit de tijd dat de mensen elkaar nog kerstkaartjes stuurden en bovendien ouderwets goedkoop. Daar staat ook een kerststal met levende dieren die zich graag laten aaien. De hele maand december wordt het stadhuis in feestverpakking gehuld. Een rondleiding in dit historische gebouw wordt voor de gelegenheid afgesloten met een intiem kamerconcert. En bij valavond kunt u deelnemen aan een winterse verhalenwandeling: 'Renaissance: donkere en decadente verhalen' laat u minder gekende plekjes van de stad ontdekken.

Wintertoer in Hasselt, 19-23 en 27-30/12.

Nog in Hasselt kunt u inschepen voor een drie uur durende tocht met de ouderwetse stadstram. Voel de authentieke wintersfeer met een drie uur durende tocht in de stadstram. Het belooft een hartverwarmende rit te worden, waarbij u wordt getrakteerd op glühwein, gebak, een 'witteke', soep van de 'Langeman' en ... kerstliederen. Vooraf reserveren bij Toerisme Hasselt is nodig. Info: 011 23 95 40.

Winteravonden in Bokrijk, 26-30/12.

Het sowieso al charmanteBokrijk krijgt een extra magisch tintje dank zij de feërieke verlichting en een nostalgische winterkermis met attracties van rond 1900 tot de jaren zestig van vorige eeuw. Er is een reuzenrad en een rups, en u kunt zich verbazen over de wondere wereld van het rariteitenkabinet. Maar daarnaast is er ook spektakel met theater, dans en vuur. Bij de verschillende kraampjes kunt u terecht voor een hapje en een drankje. Vooraf reserveren is nodig en kan via de website.

Ice Magic in Brugge, tot 06/01/13.

Op het Stationsplein van Brugge verrijst opnieuw een ijselijk mooie wereld vol vreemde figuren:Ice Magic. Het ijssculpturenfestival staat dit jaar helemaal in het teken van de fantasie en magie, geïnspireerd op de verhalen van Harry Potter, The Lord of the Rings en The Hobbit. U komt er oog in oog te staan met de winterdraak, ontmoet er ridders met magische zwaarden of de betovering van de ijskoningin trachten te verbreken. Warme sjaal en muts zijn geen overbodige luxe, want de temperatuur bedraagt -6°C.

Winterland Hasselt, tot 06/01/13.

Tijdens deze vijfde editie van Winterland Hasselt wordt het Kolonel Dusartplein opnieuw omgetoverd tot een groot winterdorp. Naast flaneren over de kerstmarkt kunt u zich laten rondleiden in het Huis van de Kerstman of uw schaatsen aantrekken op de grootste mobiele schaatsbaan van België. En uiteraard zullen ook hier de winterse hapjes en drankjes niet ontbreken.

Lees meer over:

Onze partners