Kersen

26/06/13 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

Bron: Knack Weekend

Zomertip 2: op zondag 14 juli wordt de heerlijke zoete kers twee keer in de kijker geplaatst.

Kersen

Een hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips voor een zonnige zomer dicht bij huis. Dit keer nemen we u mee naar het fruitige Limburg. Op 14 juli wordt daar op liefst twee plaatsen de kers in de kijker geplaats.

1/ Dag van de Kers in Rijkel (Borgloon), 14-18 uur, Fructuarium Kasteel Rijkel.

Voor de 19de keer al organiseert de werkgroep Fructuaria van de vzw Fruitstreekmuseum dit evenement. De aandacht gaat vooral naar de historische collectie kersen die bijeengebracht werd in de 'museumboomgaard' rond het kasteel van Rijkel. Als bezoeker kan je die 'oude' variëteiten ontdekken tijdens begeleide wandelingen. Verder wordt er gedemonstreerd hoe het kersenplukken en 'kersenschikken' in de geëigende verpakkingen als cageots en billots vanaf de eeuwwisseling tot in de jaren vijftig in deze streek verliep. Er zijn tentoonstellingen van onder meer toestellen en materialen voor de verwerking van fruit, van de oude kersen variëteiten en allerlei organisaties die zichzelf voorstellen. Maar uiteraard kan je niet over kersen spreken zonder ze te kunnen proeven: aan verschillende standen worden verschillende bereidingen met kersen aangeboden waaronder kersentaart, kersenpunch, wijnen en likeuren op basis van kersen, thee van kersen, kersenijs, kersen in chocolade... Uiteraard kunnen er ook kersen gekocht worden.

2/ Eurregionale Kersenhappening 'de KERS', 10-17 uur, Alden Biesen (Bilzen)

De Nationale Boomgaardenstichting vzw organiseert voor de tiende keer dit evenement. De historische Hertenberg-kersenboomgaard herbergt een collectie van meer dan honderd kersenrassen. NBS-medewerkers gidsen je aan de hand van talrijke verhalen en anekdoten door de geschiedenis van de kers. En uiteraard wordt het culinaire aspect niet vergeten. Aan verschillende standen maak je kennis met kersenwijnbereiding, kersenkoekenbak, kersengebak, kersensappen, kersenlikeur, kersenijsjes en smoothies, cherry-pops... en nog veel meer.

Alle praktische info vind je op de website www.boomgaardenstichting.be.

Onze partners