Kampeerders in hart en nieren

20/03/15 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:21

Campingketen Sandaya deed onderzoek naar de Belgische kampeergewoontes. En wat bleek? Belgen zijn verknocht aan hun caravan of tent.

Kampeerders in hart en nieren

Niets leuker dan in de zomer snel je spullen bij elkaar te zoeken, en met de auto richting zonniger oorden te vetrekken. Wie dacht dat kamperen een exclusieve activiteit voor Nederlanders is, heeft het grondig mis.

In een internetenquête (794 deelnemers) die tussen 15 en 23 januari 2015 werd gehouden bleek dat één op drie de voorbije drie jaar minstens één keer op kampeervakantie is geweest.

De gemiddelde Belgische kampeerder is tussen 26 en 45 jaar oud en trekt er met partner en kinderen op uit. De tent is een geliefkoosd onderdak voor jonge vakantiegangers, terwijl de mobilhome het in België dan weer minder goed doet. Maar liefst 70 procent is tevreden over zijn/haar vakantie-ervaring.

Belgen appreciëren bij een camping vooral de netheid en kwaliteit, en ook een warm onthaal door het personeel. 36 procent van de ondervraagden gaf aan een avontuurlijke of ongewone vakantie te verkiezen. Nederlandstalige respondenten prefereren de Belgische kust als bestemming, terwijl Franstaligen vaker afzakken naar de Côte d'Azur.

De kampeerervaring is er de laatste decennia spectaculair op vooruit gegaan. Mooiere verblijven, betere sanitaire voorzieningen en een bredere waaier aan activiteiten zorgden voor een opwaardering. Dat zie je ook aan het soort verblijven waar we massaal voor zwichten. 'Glamping' (glamorous camping) zorgt ervoor dat je verblijf in de natuur zo luxueus mogelijk is. Ook logement in een boomhut of verbouwde treinwagon kan steeds meer mensen bekoren.

Noot: Bovenstaand onderzoek werd uitgevoerd door Dedicated in opdracht van Sandaya.

Onze partners