Kalmthoutse Heide is stiltegebied

19/10/16 om 13:53 - Bijgewerkt om 16:55

Vanaf 29 oktober mag de Kalmthoutse Heide zich officieel 'stiltegebied' noemen. En dat wordt gevierd met een 'Dag van de Stilte'.

Kalmthoutse Heide is stiltegebied

Kalmthout © Willy Verbruggen

Met de toekenning van het kwaliteitslabel is de Kalmthoutse Heide het zevende natuurgebied dat officieel erkend wordt als 'stiltegebied'. Dat betekent dat het aan een aantal criteria moet voldoen. 'Stilte' wordt echter niet gezien als totale afwezigheid van geluid, maar wel een aangenaam geheel van geluiden. "Een stiltegebied is dus een gebied met een goede akoestische kwaliteit," zo staat het op de website van het Departement Natuur, Leefmilieu en Energie van de Vlaamse Gemeenschap.

Geluid of lawaai

Voor een gebied als de Kalmthoutse Heide betekent dit dat vooral de 'natuurlijke' geluiden zullen overheersen. En dat het 'lawaai' van de menselijke aanwezigheid ver weg lijkt. Dat er in Vlaanderen slechts zeven gebieden erkend zijn als stiltegebied wil wel wat zeggen: er zijn in onze omgeving veel plekken waar geluid storend lawaai wordt. Reden genoeg dus om blij te zijn met deze erkenning en het te vieren met een 'Dag van de Stilte'.

Stilte, rust en ruimte

Iedereen is welkom op het kasteeldomein De Markgraaf. Daar wordt op vrijdagavond (19.15 uur) al een avondje sterrenkijken georganiseerd, in samenwerking met Urania.

Op zaterdag kan je er deelnemen - al vanaf 7.30 uur! - aan een van de begeleide wandelingen rond het thema 'stilte, rust en ruimte'. Vanaf 9.30 uur bieden creatievelingen, kunstenaars, organisaties en verenigingen allerlei activiteiten aan rond hetzelfde onderwerp. Je leert er bijvoorbeeld meer over geluidsmetingen, je kan kennismaken met tai chi en yoga of de foto's van de Fotokring Kalmthout bewonderen.

Alle informatie en het volledige programma vind je op de website www.grensparkzk.be/dagvandestilte. Voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven!

Onze partners