Juni is de rozenmaand

27/05/15 om 17:42 - Bijgewerkt om 17:54

Juni is de rozenmaand

1/ De rozentuin van het Rivierenhof in Deurne telt zo'n 8400 rozelaars van maar liefst 340 variëteiten waarvan de meeste in juni volop in bloei komen. Je kan er zo gaan wandelen, maar tijdens het Rozenfeest (7 juni) wordt er nog wat extra geboden: luisteren naar sprookjes en verhalen, proeven van allerlei lekkernijen, je laten verrassen door de werken van verschillende kunstenaars...

2/ De internationale rozentuin van kasteel Coloma bestaat twintig jaar en dat wordt gevierd! Met 3000 rozenvariëteiten en een park van 15 hectare is het domein beslist een bezoek waard. Ter gelegenheid van die verjaardag krijgen de Rozendagen (27 juni-6 juli) een extra feestelijk tintje. Zo er een uitzonderlijke kunsttentoonstelling met een dertigtal werken van onder meer Panamarenko en Roger Raveel. Topfloristen Françoise Vandoninck en Stefan Roosen zetten ze letterlijk in de bloemetjes.

3/ Het Vrijbroekpark in Mechelen heeft een indrukwekkende verzameling rozen. Eerst en vooral is er de klassieke rozentoontuin met zijn 122 rozenperken. Maar daarnaast is er ook een educatieve rozentuin, waar meer leert over de geschiedenis en de evolutie van de roos, en een wilde rozentuin, waar accent ligt op de botanische rozen. Elk jaar op de voorlaatste zondag van juni (21 juni) vinden er de rozenfeesten plaats met op het programma onder meer een plantenmarkt, proeven van rozenijs en rozenpannenkoeken, muziek en workshops.

4/ De internationale rozentuin van Kasteel 't Hooghe in Kortrijk heeft naast een rozendemonstratietuin en een collectie over de geschiedenis van de roos, een rozenproeftuin. Hier worden rozen, die nog niet of maar net in de handel zijn, opgeplant en gekeurd. Ze worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de bij ons heersende groeiomstandigheden. Op de laatste zondag van juni (28 juni) vindt er het Rozenfeest plaats, met deze keer picknicken in het park als thema. Op het programma onder meer een demonstratie rozen schikken, manden vlechten, je eigen plaid maken, aan de slag gaan met vergeten groenten, boomslingeren en boomklimmen voor kinderen... En de origineelste picknickmand wordt bekroond.

Lees meer over:

Onze partners