Jaarmarkt

08/11/12 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

Bron: Knack Weekend

Op 11 en 12 november vindt in Sint-Lievens-Houtem de traditionele winterjaarmarkt plaats. Een unicum in ons land.

Jaarmarkt

De traditionele jaarmarkt in Sint-Lievens-Houten kan bogen op een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de middeleeuwen.

De Sint-Lievensprocessie van Gent naar Sint-Lievens-Houtem ligt aan de basis van het hedendaagse evenement. In het zog de bedevaarders op weg naar het graf van Livinus trokken immers ook kooplui mee, die samentroepten in het dorp. Er werd vee, koopwaar en textiel verhandeld, maar ook gedronken en gefeest.

Vanaf de 17de eeuw evolueerde de processie naar een echte jaarmarkt met een belangrijke vee- en paardenmarkt en een groot volksfeest. En gaandeweg werd de winterjaarmarkt belangrijker dan de zomerjaarmarkt. Tot op de dag van vandaag, want terwijl in andere Vlaamse regio's de jaarmarkt in onbruik geraakt wordt in Sint-Lievens-Houtem de traditie levend gehouden.

De doorgedreven inspanningen van de organisatoren hebben vruchten afgeworpen: sinds 2008 is de Houtem Jaarmarkt opgenomen op de inventaris van het immateriële cultureel erfgoed Vlaanderen en in 2010 werd het evenement erkend als Unesco Werelderfgoed.

De winterjaarmarkt belooft ook dit jaar een waar volksfeest te worden. Op 11 november worden de vee- en paardenhandelaars verwacht, op 12 november vindt de eigenlijke markt plaats: duizenden runderen en paarden worden er verhandeld in open lucht. En zoals de traditie het wil wordt de koop afgesloten met 'handjesklap'.

Maar naast het vee wordt er nog veel meer verhandeld aan de 500 kramen die er worden verwacht. Zoals gebruikelijk is er ook dit jaar een gastregio: Pays Une Autre Provence, een streek gelegen in Zuid-Frankrijk tussen Montélimar, Vaison-la-Romaine en Sisteron. Een hele reeks kleine producenten komen naar Vlaanderen om er hun artisanale producten aan de man te brengen: truffels, wijnen, charcuterie, nougat, sappen, infusies,... Meer dan genoeg redenen dus om naar Sint-Lievens-Houtem af te zakken.

Alle praktische informatie vindt u op de website.

Onze partners