Jaar van Flora

08/05/14 om 17:47 - Bijgewerkt op 12/11/14 om 12:57

Bron: Knack Weekend

Met het Jaar van Flora wordt het imposant groen erfgoed van onze hoofdstad in de kijker geplaatst.

Jaar van Flora

Visuel de l'Année de Flore - Jaar van Flora © Alphonse Goossens © .

Wie Brussel alleen vanuit de auto kent, rijdt letterlijk en figuurlijk voorbij aan het groen in onze hoofdstad. Het Park van Brussel, de Botanische Tuin, het Leopold-park, het Ter Kamerenbos, de Kunstberg,... Op het vlak van groen erfgoed valt er heel wat te ontdekken. Naar aanleiding van de 350ste verjaardag van de oprichting van het Gilde van de Heilige Dorothea in Brussel (Dorothea is de patroonheilige van de tuiniers en bloemisten) wordt nog tot maart 2015 het Jaar van Flora georganiseerd. Tentoonstellingen, rondleidingen en lezingen plaatsen de diverse aspecten van het groene Brussel in de kijker.

Om te beginnen loopt er nog tot 18 mei een fototentoonstelling in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Op gehangen onder de glaskoepel tonen de reusachtige foto's de groene pracht van de Brusselse stadsparken.

Maar uiteraard kan je niet over parken spreken zonder te wandelen. Daarom worden op verschillende data begeleide rondwandelingen georganiseerd in de verschillende parken en wijken van Brussel. Voor wie er alleen op uit wil trekken, heeft VisitBrussel in samenwerking met Leefmilieu Brussel een nieuw mini-plan uitgewerkt: Flora's Wandelingen laat je kennismaken met de tuinbouwkundige pracht van de hoofdstad en voert je langs de mooiste groene plekjes - er zijn er meer dan 50 geslecteerd.

Het jaar sluit af met opnieuw een grote tentoonstelling, dit keer in de Sint-Gorikshallen. 'Brussel, Bloemenhoofdstad' zal een uniek beeld worden ophangen van de tuin- en bloemenpracht in onze hoofdstad van de 17de eeuw tot vandaag, met meer bepaald nadruk op de periode tussen 1831 en 1865. Ook een van de symbolische planten van deze bruisende eeuw komt daarbij aan bod: de orchidee zoals vereeuwigd door de schilder Alphonse Goossens.

Meer informatie en het volledige programma vind je op de website. Voor sommige activiteiten moet je reserveren en ook dat kan via de website.

Lees meer over: