Iedereen voor biodiversiteit

17/02/16 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:34

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen lanceert een campagne die iedereen warm moet maken voor het beschermen van de planeet. Ook in je eigen tuin kan je de wereld een beetje 'biodiverser' maken.

Iedereen voor biodiversiteit

Biodiversiteit staat voor de enorme verscheidenheid aan leven op aarde, van de kleinste bacteriën tot olifanten en giraffen. In ons land werden tot nu toe 36 300 soorten waargenomen, maar het zou goed kunnen dat er nog duizenden dieren en planten wachten om ontdekt te worden. Jammer genoeg merken wetenschappers op dat een derde tot de helft van deze soorten bedreigd is. Sommigen, zoals de zomeradonis, het akkerviltkruid en het vals heideblauwtje, zijn al uitgestorven.

1001 ideeën

Gelukkig kunnen we daar met z'n allen iets aan doen. Het is dit jaar twintig jaar geleden dat België zich achter het Biodiversiteitsverdrag voor de bescherming van alle levende rijkdommen schaarde. Dat wordt gevierd door een campagne die van iedereen een planeetbeschermer wil maken. Op de website www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be kan je je inschrijven om mee te doen aan een van de acties of je eigen idee insturen voor de '1001 ideeën wedstrijd'. Je vindt er ook elke dag een nieuwe, milieubewuste tip.

Enkele inspirerende voorbeelden:

1/ Maak een nestgang voor solitaire bijen.

2/ Doe mee met de tuinvogeltelling.

3/ Maak je eigen vruchtenstroop en fruitsnoepjes.

4/ Plant kolen in je moestuin.

5/ Analyseer de bodem van je tuin.

Nele Kempeneers

Onze partners