Het groene spoor van de oorlog

02/10/14 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Bron: Nest

De Vlaamse natuur toont haar versie van De Groote Oorlog, van 12 tot 19 oktober.

Het groene spoor van de oorlog

De Vlaamse bossen kleuren langzaam weer alle tinten van oranje, als bonte aankondiging van hun eigen feestweek: de Week van het Bos. Dit jaar ligt de focus echter minder op vieren, maar wel op honderd jaar verstild oorlogsverdriet. Een eeuw na de feiten heeft de Vlaamse natuur genoeg gezwegen, en vertelt ze haar versie van de Groote Oorlog.
Een week lang stippelt het Agentschap voor Natuur en Bos samen met BOS+ en Natuurpunt de mooiste routes uit langs de oorlogssporen. Onder het motto 'Onze oud-strijders zijn springlevend' werden zeven natuurdomeinen geselecteerd, vol groene soldaten die vanop de eerste rij meevochten. In alle uithoeken van Vlaanderen worden groot en klein uitgenodigd voor een uitstapje langs onze 'kruingetuigen'.
Begeleid door historici en bosgidsen kan je tijdens de Week van het Bos zelf in het spoor van de oorlog wandelen. De activiteiten variëren van ervaringswandelingen en fietstochten tot openluchtfilms. De organisatie hoopt maar liefst 1914 oorlogsverhalen te kunnen verzamelen en delen, afkomstig uit alle uithoeken van Vlaanderen. Maar niet alles staat in het teken van de oorlog: lokaal worden ook traditionelere activiteiten op poten gezet, zolang ze zich maar in het bos afspelen. Paddenstoelenwandelingen bijvoorbeeld, en in bomen klimmen, in de Plantentuin van Meise kan het nog zonder GAS-boete. De échte natuurliefhebbers worden daarnaast uitgenodigd om onze groene oud-strijders te decoreren met een medaille, al dan niet zelfgemaakt. Wie zijn eerbetoon aan het bos vastlegt met een selfie en instuurt via de Facebookpagina van de Week van het Bos, maakt zelfs kans op een prijs.

Sofie Buekenhoudt