Het allermooiste speelgoed

28/08/13 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Bron: Knack Weekend

Met zijn kleurrijke illustraties zet Pieter Gaudesaboos iconisch speelgoed in de kijker. Na het boek kwam er ook een (rondreizende) tentoonstelling.

Het allermooiste speelgoed

Auteur, illustrator en vormgever Pieter Gaudesaboos (°9 mei 1979) spreekt met zijn fantasie en humor alle leeftijden aan. Ieder prentenboek is weer heel anders, toch pik je een 'Gaudesaboos' er zo uit. Zijn werk is speels, origineel, met nostalgische en absurde trekjes. Hij werkt vaak met collages en gemengde technieken en doet de vormgeving van zijn boeken zelf.

Die boeken werden al verschillende keren bekroond met o.a. een Boekenwelp en nominatie voor de CultuurPrijzen Vlaanderen 2007 voor 'Hoe oma plots verdween', een Boekenpluim voor 'Roodlapje', 'STAD', 'Pistache', 'Linus' en 'Mannetje Koek schrijft een boek: Martha', en de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2008 voor 'Linus'.

Voor 'Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek' selecteerde hij het mooiste speelgoed van vroeger en nu en gaf er zijn eigen interpretatie aan. Van een Playmobilmannetje tot een magnetisch alfabet, van steeknagels tot Lego en van een pop tot een blokkendoos. Met kleurrijke platen plaatst hij iconisch speelgoed voor het voetlicht. En reken maar dat niet alleen kinderen hier plezier aan beleven: menig volwassenen zal bij het zien van de illustraties vol nostalgie terugdenken aan die vele, gevulde speeluurtjes.

Naar aanleiding van het boek ontwikkelden Pieter Gaudesaboos en Uitgeverij Lannoo de tentoonstelling 'Mijn allermooiste speelgoed op reis'. "Bij het illustreren van 'Mijn Allermooiste Speelgoed Woordenboek' had ik het gevoel dat de tekeningen het ook goed zouden doen als kleine tableautjes aan de wand," vertelt de auteur. Voor de tentoonstelling maakte hij een selectie van dertig illustraties die in een vierkant formaat worden getoond.

De tentoonstelling startte in het Speelgoedmuseum van Mechelen en vertrok daarna op reis. De komende maanden is ze te zien in Gent, Genk, Tongeren, Harelbeke en Meulebeke. Als u in de buurt bent, moet u beslist een kijkje gaan nemen.

Meer info over zijn werk en over de tentoonstelling vindt u op de website www.gaudesaboos.be.