Herover de forten!

14/04/15 om 14:43 - Bijgewerkt op 15/04/15 om 12:03

De fortengordel rond Antwerpen is een parel van militair erfgoed. Op zondag 17 mei wordt de speciale waarde ervan in de kijker gezet tijdens 'Fortengordel 2015'.

Herover de forten!

fortengordel © Nest

In het begin van de 19de eeuw was landsverdediging een topprioriteit. Om Antwerpen te beschermen maakte men een grote omwalling met bijhorende fortengordel. Vanaf 1870, toen de bestaande forten niet meer opgewassen waren tegen het moderne geschut, werden stelselmatig nieuwe forten bijgebouwd.

Groene gordel

Vandaag staan deze forten er nog bijna allemaal. In de groene gordel rond de stad is het aangenaam vertoeven. Vele forten kregen een nieuwe functie. Zo werden er sportcentra, cultuurhuizen en musea in ondergebracht. Tijdens Fortengordel 2015 kan je in elk fort afzonderlijk het aanbod verkennen. Meer duiding krijg je in Fort 2 (Wommelgem) en Fort 5 (Edegem), waar specialisten van Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum voor je klaarstaan.

Brialmont

Een leuke tip is om het bezoek aan de forten te combineren met een fietstocht. Speciaal voor de Fortengordel werd de Brialmontroute vernieuwd. Deze slingert zich een weg tussen alle 8 Brialmontforten. Het enige wat je moet doen, is de fietsknooppunten volgen. In het programma en op de website vind je ook enkele suggestieroutes.

Meer info: www.fortengordel.be.