Gras op de speelplaats

02/12/14 om 11:54 - Bijgewerkt om 14:25

Het project 'Pimp je speelplaats' wil scholen aanmoedigen om de speelplaats natuurlijker en avontuurlijker te maken.

'Pimp je speelplaats' is een project van ARGUS, Cera, KBC en Klasse. Om te beginnen werd een enquête georganiseerd. Aan leerkrachten en leerlingen van zowel basis- als middelbare scholen werd gevraagd wat zij van hun speelplaats vinden.

Zo'n 400 leraren, 100 middelbare scholieren en 130 kinderen vulden die online enquête in. Daaruit bleek dat zowel kinderen, jongeren als leerkrachten de schoolspeelplaats maar saai en gewoontjes vinden.

Leerkrachten willen op de speelplaats vooral meer groen, meer kleur en gezellige hoekjes, en meer speelkansen en uitdagingen.

De kinderwensen zijn eerder bescheiden: kinderen willen het liefst kampen bouwen en zich verstoppen. Ze vragen ook om sport en beweging, muziek en een stuk gras waar ze op mogen spelen.

Meer dan de helft van de wensen kan ingevuld worden met een omvorming naar een natuurrijke en avontuurlijke speelplaats: verstopplekjes, rustige plekken, gras 'waar je altijd op mag', bomen, klimmen en klauteren, wilgenhut, ruimte om kampen te bouwen... Allemaal dingen die de speelplaats voor kinderen stukken boeiender en uitdagender maakt.

Middelbare scholieren willen vooral meer mogelijkheden om te zitten. Vaak zijn er geen zitbanken genoeg voor iedereen, geen tafels genoeg om buiten te eten, geen studeerplekjes om nog een les te herhalen, geen plaats genoeg onder het afdak... Verder willen ze ook graag sport (o.a. voetbal) en andere activiteiten tijdens de pauze, muziek op de speelplaats, en willen ze gras om op te zitten en eventueel te liggen.

Anderzijds blijkt ook dat meer dan drie kwart van de bevraagde scholen veranderingen aan de buitenruimte wel ziet zitten, maar in slechts 18% van deze scholen zijn die plannen concreet. En dat de helft van de schoolspeelplaatsen anno 2014 volledig verhard is. Verharding zie je echter meer op secundaire scholen en vaker in de stad.

Met het project 'Pimp je speelplaats' willen de initiatiefnemers een stukje tegemoet komen aan deze noden. Vlaamse en Brusselse Nederlandstalige scholen (kleuter, lager of middelbaar) kunnen nog tot 10 januari 2015 hun vergroeningsproject indienen en maken kans om tot 3500 euro steun te krijgen. AVEVE schenkt er nog aankoopbons t.w.v. 250 euro bovenop.

Daarnaast werkt Pimp je speelplaats samen met een ruim netwerk van actoren aan een toekomstvisie voor schoolspeelplaatsen.

Inschrijvingsformulier, achtergrondinformatie en inspiratie vind je op www.pimpjespeelplaats.be