Gouden handen

31/01/12 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:55

Bron: Knack Weekend

Ruim 470 ambachtslieden, meester in hun vak, houden open deur tijdens de Dag van de Ambachten.

Zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië vindt op zondag 5 februari de Dag van de Ambacht plaats. Voor de zesde keer op rij al houden ruim 470 ambachtslieden, stuk voor stuk meester in hun vak, open deur. Dat betekent niet alleen dat u ze aan het werk kan zien maar dat u ook kan proeven van de sfeer en vaak ook het product van hun atelier. Bedoeling is uiteraard om zowel de belangstelling als de waardering voor deze vaak oude beroepen aan te wakkeren.

Meer dan vijftig verschillende beroepen komen op deze dag aan bod. Sommige klinken bekend in de oren, andere zullen u ongetwijfeld verrassen. U kunt bijvoorbeeld op bezoek bij een meubelmaker of -stoffeerder. U kunt kennismaken met het vervaardigen van tuinomheiningen van gevlochten wilgentenen. Houtsnijwerk, handgemaakte messen, lederbewerking, koper slagen, boekbinden, het maken van glas- en andere juwelen,... Wie op de culinaire toer wil gaan, vindt beslist ook iets naar zijn gading: van het atelier van de chocolatier en de artisanale koekjesbakkerij, over de koffiebranderij en de brouwerij, tot de keuken waar ambachtelijke confituren worden gemaakt. Keuze genoeg dus!

Alle deelnemers zijn samengebracht in twee brochures (Vlaanderen/Brussel en Wallonië/Brussel) die u kunt downloaden van de website. U kunt natuurlijk zelf uw route samenstellen, maar per provincie heeft de organisatie zelf al enkele routes, soms rond een bepaald thema, uitgestippeld: 'Mooi aan de muur' (Antwerpen), 'Wereld van keien en drijfhout' (Henegouwen), de 'Vurige route' (Limburg)...

Lees meer over:

Onze partners