Gezellig onderweg

31/05/16 om 17:21 - Bijgewerkt om 17:21

Het boek 'Halfweg' van Liesbeth Baeten, is geen gewone toeristische gids. Het is een verzameling van tips, overnachtingsplaatsen, eetplekken en nog meer voor ergens halfweg je route naar het zuiden van Frankrijk.

Gezellig onderweg

"Onderweg genieten, is uitgerust aankomen", onder dit motto maakte Liesbeth Baeten de gids 'Halfweg' voor onderweg. Het is immers niet zo gemakkelijk om van het reizen zelf te genieten, wanneer alle aandacht naar de bestemming gaat. Een leuk plekje zoeken om halverwege even uit te rusten of te genieten van al het moois wat je voorbijrijdt, lijkt onbegonnen werk.

'Halfweg' helpt je op weg met een reeks adressen die je de andere kant van de autosnelweg leren kennen. Want een tussenstop moet niet altijd een ordinair tankstation of motel zijn.

PRAKTISCH

De gids werd per route ingedeeld, zodat je de weg gewoon kan volgen. Iedere noord-zuidroute wordt aangevuld met telkens halfweg een zone van enkele honderden kilometers met leuke plekjes en to do's. Het boek verzamelde ook heel wat anekdotes, specialiteiten en stukjes geschiedenis over de regio's die je passeert.

Zes routes werden uitgestippeld, vertrekkend van Parijs of Luxemburg:

Parijs - San Sebastian

Parijs - Pyreneeën

Parijs - Perpignan en Côte d'Azur

Luxemburg en Reims - Côte d'Azur (via de A31/A6)

Luxemburg en Reims - Côte d'Azur (via de A39)

Luxemburg - Basel

Je geraakt gemakkelijk zonder gps of kaart van je route naar een leuk adresje dankzij de erg precieze beschrijvingen.

Bij iedere route vind je info over de regio en adresjes om te bezoeken/eten/overnachten onder de thema's: erfgoed, slapen, eten, picknick, uit, wegwijzers en tips. Via een handig icoontje zie je vrijwel meteen wanneer iets kindvriendelijk is.

GEEN FILES, WEL PRET ONDERWEG

Het is een fijn boekje voor onderweg, maar ook vooraf kan je er iets van opsteken. Zo bestaat het eerste hoofdstuk uit een hoop insidertips over hoe je files het makkelijkst vermijdt. Zo mijd je best zaterdagen om te vertrekken of terug te keren. Kan dit echt niet? Dan kan je ook bepaalde uren vermijden. 's Morgens vroeg vertrekken is vaak een vergissing, dan kom je rond het middaguur in files terecht. Vertrek liever later (tussen 10 en 13 uur) of rijd 's nachts.

Ook aan de allerkleinsten werd er gedacht. Op de laatste pagina's vind je een overzicht van verschillende spelletjes voor onderweg. Want twaalf uur lang dvd's bekijken of op de gameboy spelen, houdt niemand vol. Ze verzamelden de klassiekers zoals 'ik zie ik zie wat jij niet ziet' en 'wie is het', maar bedachten ook andere leuke dingen zoals 'nummerplaten spotten' en 'volg de route waar je doorrijdt in deze gids'.

ONZE FAVORIET?

Op de route van Luxemburg en Reims richting de Côte d'Azur vind je een bijzondere overnachtingsplaats. In het dorpje Ouroux, op zo'n 26 km van de A6 richting Lyon, kan je overnachten in een van de woonwagens die Pascaline en Pascal Patin in hun tuin hebben neergezet. Ze zijn ingericht naar oude modellen en zien er sprookjesachtig uit. Dit is al de regio Rhône-Alpes en ietsje verder weg van de snelweg, maar deze plek lijkt ons de moeite waard.

Conclusie: een handige gids die je op een gemakkelijke manier de weg wijst richting een pauze in de zon en een ontdekking van de streek.

Hanne De Groodt

Lees meer over: