Floraliën 2016: Gent fleurt helemaal op

04/04/16 om 14:41 - Bijgewerkt op 06/04/16 om 15:42

Gedurende 10 dagen wordt stad Gent omgetoverd tot een paradijs voor elke plantenliefhebber. De 35e editie van de Floraliën neemt je mee van Japan naar de Belgische bossen en van het verleden naar de toekomst.

Floraliën 2016: Gent fleurt helemaal op

Bloemen en planten zijn gezond en maken je gelukkig. Reden te meer dus om 22 april tot 1 mei in je agenda te noteren voor de vijfjaarlijkse Floraliën in Gent. Tijdens deze tentoonstelling neem je een kijkje in inspiratietuinen, geven bloemenkunstenaars zoals Daniël Ost en Stef Adriaenssens het beste van zichzelf en kan je de handen uit de mouwen steken in één van de workshops.

NIEUW JASJE

Niet alleen de locatie van de Floraliën is naar de stad verhuisd, de organisatie ging nog een stap verder in het vernieuwingsproces. Zo zullen er polsbandjes zijn om het evenement volledig cashfree te maken en rijdt er elke 15 minuten een gratis shuttlebus tussen de verschillende sites. Verder blijft de route elke dag open tot 22 uur zodat alle bezoekers de sites op hun eigen tempo kunnen verkennen en wordt er een brug gebouwd over de drukke Charles de Kerchovenlaan.

Kan je niet wachten tot Floraliën 2016 begint? Coffeeklatch, een platform waar creatievelingen vertellen over hun groene avonturen, organiseert naar aanleiding van de Floraliën van 26 maart tot 16 april drie evenementen in café Frascati (STAMcafé): de plantenruil, een botanisch diner en een Green Talk. Dat deze formule aanslaat mag blijken: de 'botanical dinners' waren geen tijd uitverkocht.

NIET TE MISSEN

1 / Bloemenkunstenares Akane Teshigahara (Bijloke, 22/04 van 16 - 18 uur): Akane is een internationaal floraal kunstenares die in 2001 de vierde headmistress werd van de Sogetsu, de school voor Japanse florale kunst. Op de Floraliën kan je haar live aan het werk zien.

2 / Natuurbeleving voor kinderen (Leopoldskazerne, zie site voor alle data): tijdens de boswandeling met gids leren kinderen op een speelse en creatieve manier de geheimen van de lente en het ecosysteem.

3 / Workshop zaadbommen maken (Sint-Pietersplein, zie site voor alle data): met kleipoeder, compost, water en bloemzaden worden balletjes gemaakt die we op kale plekken in de stad kunnen gooien. Zo wordt de stad weer een stukje fleuriger.

4 / Infosessie eetbare bloemen (Sint-Pietersplein, zie site voor alle data): 25 minuten lang ontdek je welke bloemen niet alleen een streling voor het oog zijn, maar ook overheerlijk op je bord. Je leert over de kleurrijke toets voor jouw gerechten.

5 / Tuinpsychologe (Citadelpark, zie site voor alle data): wil je weten welke plant het best bij jou past, doe dan de test op de website van Floraliën. Ga met je uitslag naar één van de spreekuren van de tuinpsychologe en zij vertelt je alles over jouw ideale plant.

6 / Green Talk (STAMcafé/Café Frascati, 16/04 van 20 - 22 uur): Bas Smets, Dirk Cools en Pieter Croes, drie internationale landschapsarchitecten die de relatie tussen natuur en gebouwen onderzoeken, komen praten over hun ervaringen en de stijgende populariteit van groene stadspanorama.

7 / Jouw Floraliënnaam (applicatie op de website): typ je naam op de website in, stuur het door naar de organisatie en ga jouw floraliënnaam bekijken tijdens de tentoonstelling. Alle inzendingen worden namelijk op de muur aan de Bijlokesite geplakt. Burgemeester Daniël Termont gaf alvast het goede voorbeeld.

Voor het volledige programma kan je terecht op www.floralien.be. Afspraak van 22 april tot 1 mei in Gent voor het tiendaagse bloemenfestival. Tickets koop je online of aan de ingang van één van de vier locaties: Bijloke, Leopoldskazerne, Sint-Pietersplein en het Citadelpark.

Nele Van Rompaey

Floraliën 2016: Gent fleurt helemaal op

Floraliën 2016: Gent fleurt helemaal op