Fietsfeesten

25/03/14 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Bron: Knack Weekend

De Leiestreek trapt de lente op gepaste wijze af: op de fiets! Vanaf april worden er in de regio weer Fietsfeesten georganiseerd.

Fietsfeesten

Van april tot september kruipt de Leiestreek op de fiets. Toerisme Leiestreek selecteert jaarlijks de belangrijkste fietsevenementen in de regio, die gebundeld worden onder het label 'Fietsfeesten Leiestreek'. Enkele voorjaarstoppers die je niet mag missen.

Fiets-Mee-Dag

Familiale fietsdag met keuze uit drie afstanden (18, 35 of 50 km). Twee routes sturen je langs onze Waalse onderburen, met stopplaatsen in de gemeenten Celles en Pecq. Deelnemers vertrekken 's middags met een wegbeschrijving en een gezond tussendoortje voor onderweg. Vanaf 17u wordt er ook in een streepje muziek voorzien in sporthal Michelsberg. Als je vooraf inschrijft, kunnen er elektrische fietsen gehuurd worden.

zo 06/04, 12-14 uur, Sporthal Michelsberg, Oudenaardseweg 77, 8587 Spiere-Helkijn. Meer info vind je op de website van de gemeente en inschrijven voor de huur van een elektrische fiets kan via anne.demeester@spiere-helkijn.be.

Grensleie Smikkelfietstocht

De naam maakt het al duidelijk: op deze fietstocht mag er gerust gesmikkeld worden. Keuze tussen een korte (25 km) en lange (32 km) route met streeklekkernijen, middagmaal en animatie onderweg. Op het programma staat onder meer een kaasdegustatie in De Oude Kaasmakerij van Passendale en een bezoek aan het Pater Lievensmuseum in Moorslede. Opgepast: het aantal plaatsen is beperkt!

13-14/04, Moorslede-Menen-Wervik-Wevelgem. Vooraf inschrijven gebeurt in een van de vier toeristische diensten: 056 53 23 63 (Menen) - 056 50 91 00 (Moorslede-Dadizele) - 056 95 24 25 (Wervik) - 056 43 34 00 (Wevelgem). Meer info kan je vinden op de website van Toerisme Leiestreek of in de organiserende diensten.

Verada-Follens Classic

De klassieker voor wielertoeristen viert dit jaar haar jubileumeditie. Vorig jaar moest het evenement door het winterse weer nog afgeblazen worden, maar in mei staan de organisatoren er weer met een veelbelovende vijfde editie in Kortrijk. Deelnemers uit 2013 konden hun inschrijving probleemloos overzetten naar dit jaar. Liefhebbers worden verwend met prachtige trajecten van 25 tot 150 km, en kunnen achteraf opnieuw terecht in de unieke après-bike-zone met gratis hapjes en een goodie-bag.

Vooraf inschrijven via de website levert je extra voordelen op, zoals een beter gevulde goodiebag en kans op een fietsframe. Registreren is mogelijk t.e.m. maandag 14 april.

za 03/05, 7.30-18.30 uur, Sportcampus Lange Munte, Bad Godesberglaan 22, 8500 Kortrijk. Meer info op de website of via 0474 37 62 44.

Ook in de zomer worden er nog evenementen georganiseerd: meer Fietsfeesten tot september kan je vinden op de website van Toerisme Leiestreek.

Extra tip: vanaf april stuurt Toerisme Leiestreek haar eerste lichting Greeters uit! Het gaat om rasechte inwoners met een hart voor de streek, een lokale achtergrond en een heleboel favoriete plekjes en persoonlijke ervaringen. Op vrijwillige basis leiden ze kleine groepjes toeristen rond in hun dorp, stad of streek, zonder vooraf vastgelegd parcours. Vanaf de opstart lanceert Toerisme Leiestreek meteen ook een volledig nieuw concept met de Greeters op de fiets: een veelbelovend idee voor wie de regio wilt ontdekken op twee wielen.

Sofie Buekenhoudt