Europese nacht van de vleermuis

26/08/15 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:41

Naar jaarlijkse traditie kan je tijdens het laatste weekend van augustus op stap om vleermuizen te observeren.

Europese nacht van de vleermuis

© Hugo Willockx

Vleermuizen hebben en behoorlijk gevarieerd leven. In de zomer zoeken vleermuizen een lekker warme plaats waar ze hun jongen kunnen groot brengen. De meeste soorten verblijven in holle bomen. Andere, zoals de laatvlieger en de ingekorven vleermuis, verkiezen grote zolders (type kerkzolder). De dwergvleermuis vind je vaak in woningen, in de spouwmuur of onder de dakpannen. Jagen doen ze boven water, in bossen, langs houtkanten, in tuinen,...

Winterslaap

In de herfst en de winter gaan vleermuizen op zoek naar een plaats waar het niet vriest, en waar de temperatuur relatief constant is en waar ze niet uit drogen. Ze houden immers een winterslaap, en moeten deze moeilijk periode dus zien te overleven zonder al te veel energie te verspillen.

Bescherming

Willen we vleermuizen beschermen, moeten we er dus voor zoeken dat al deze elementen aanwezig zijn: zomerverblijfplaatsen, winterverblijfplaatsen en jachtgebieden. En die moeten ook nog eens allemaal met mekaar verbonden zijn.

In de tuin kan je ze helpen door bijvoorbeeld de kat vanaf een uur voor zonsondergang binnen te houden. Of door een vleermuizenkast te hangen, waar ze overdag en 's winters een rustig plekje vinden.

Meer weten?

Het laatste weekend van augustus (28-29 augustus) vindt in heel Europa de Nacht van de Vleermuis plaats. In Vlaanderen zorgt Natuurpunt voor de organisatie, in Wallonië Natagora. Op tal van locaties worden aangepaste activiteiten georganiseerd. Het observeren van de dieren tijdens een nachtwandeling is daar één van.

Een overzicht van de activiteiten vind je op www.natuurpunt.be en www.natagora.be.