Erfgoeddag 2013

11/04/13 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

Bron: Knack Weekend

Stop de tijd! Met die slogan kondigt de dertiende editie een waaier van activiteiten aan.

Erfgoeddag 2013

© FARO/Philippe Debroe

Op zondag 21 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de dertiende editie van de Erfgoeddag plaats. Meer dan 500 organisaties presenteren dan een waaier van meer dan 750 activiteiten. Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren, klokkenmakers...

Erfgoedwerkers zijn voortdurend in de weer om, heel letterlijk, de destructieve effecten van de tijd te vertragen. Een doordacht behoud- en beheerswerk is hierbij essentieel. Vandaar ook de slogan van dit jaar: Stop de tijd! Als bezoekers krijgt u die dag op vele plaatsen een exclusieve kijk achter de schermen. U verneemt wat erfgoedinstellingen (willen) bewaren en, vooral, hoe en waarom ze dat doen.

Daarnaast is er vanzelfsprekend ook aandacht voor de ruimere invulling van het begrip 'tijd'. Tijd kennen we allemaal, en vooral het gebrek eraan. Maar wàt is tijd eigenlijk? En hoe en waarom maten onze voorouders tijd? Bestond er in het verleden ook al vrije tijd? En wat doet de roze blik van de nostalgie met ons?

Precies omdat de Erfgoeddag focust op het bijhouden en bewaren van het verleden, gaat die dag een gloednieuwe website online: www.verzekerdebewaring.be is een website tegen het geheugenverlies. U vindt er allerlei inzichten, aanbevelingen en praktijktips over diversie materialen en basisbegrippen van preventieve conservering: het materieel beheren van voorwerpen, het voorkomen van schade door op gepaste wijze te handelen en door het beheersen van de omgevingsfactoren.

Alle praktische info over de Erfgoeddag en een overzicht van de activiteiten vindt u op de website www.erfgoeddag.be.

Lees meer over: