Eer aan het erfgoed

28/03/14 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

Bron: Knack Weekend

Op zondag 27 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 14e editie plaats van de Erfgoeddag.

Eer aan het erfgoed

Tijdens de Erfgoeddag organiseren 500 culturele erfgoedorganisaties meer dan 700 gratis activiteiten. Musea, erfgoedbibliotheken, geschiedkundige kringen, ... stellen hun deuren open voor bezoekers en zorgen voor een onvergetelijke dag.

Dit jaar is het thema 'grenzeloos'. Waarom grenzeloos? Door de onvergetelijke rijkdom aan migratie-erfgoed, de onbegrensde mogelijkheden in de stad, de ongekende gruwel van de Eerste Wereldoorlog,... Dit alles komt tijdens de Erfgoeddag aan bod.

Wie denkt dat erfgoed saai is, moet zeker eens door de goed gevulde brochure van de Erfgoeddag bladeren. Of je nu van mode, geschiedenis, kunst of cultuur houdt, iedereen vindt er zijn gading. Vlieg wijst je de weg naar kindervriendelijke activiteiten, zodat het hele gezin plezier kan beleven aan deze dag.

In Brugge verken je andere culturen, of neem je deel aan de weetjeswandeling op de Blankenbergse dijk.

Het Antwerpse Museum aan de Stroom vertelt dan weer de verhalen van Marokkaanse en Turkse Antwerpenaren. Hoe zij een nieuw leven opbouwden in een nieuwe stad, met respect voor hun geliefde roots.

In Brussel trek je de natuur in tijdens een fietstocht door de Woluwevallei, of maak je een wandeling langs de meest statige art-nouveauhuizen.

Een volledig overzicht van alle activiteiten in de verschillende provincies vind je in de gratis brochure. Die kan je afhalen bij alle deelnemende organisaties en bibliotheken, de Lijnwinkels en de grotere toerismekantoren. Of mail naar info@erfgoeddag.be.

Leuk extraatje: in de brochure vind je een gratis duo-dagpas van De Lijn. Zo reis je ook nog eens een hele dag gratis met de bus en tram naar je bestemmingen.

De Erfgoeddag is een jaarlijks initiatief van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Het wil mensen bewust maken om op een respectvolle manier om te gaan met het cultureel erfgoed.

Alle praktische info vind je op de website.

Julie Tielens

Lees meer over: