Dorp in de kijker

16/02/16 om 11:44 - Bijgewerkt om 12:06

In 2016 zet Landelijke Gilden voor de zestiende keer vijf dorpen in de kijker. Zo wil ze niet alleen bezoekers lokken, maar ook de lokale verenigingen stimuleren om de handen in elkaar te slaan.

Dorp in de kijker

In elke Vlaamse provincie is er een dorp dat de aandacht op zich zal vestigen. Klinkende namen als Hingene-Wintam-Eikevliet, Opdorp, Kampenhout, Pittem en Zichen-Zussen-Bolder zetten hun denkbeeldige deuren, gedurende een jaar, wagenwijd open. Deze dorpen hebben elk een uitgesproken karakter, geschiedenis en feestelijke tradities. Om deze in de verf te zetten worden lokale afdelingen van Landelijke Gilden en andere verenigingen aangespoord om samen te werken, iets wat niet altijd vanzelfsprekend is. Een overzicht:

1/ Antwerpen: Hingene-Wintam-Eikevliet

Waar de Rupel en het zeekanaal van Brussel in de Schelde monden zetten deze drie dorpskernen het hele jaar door verschillende evenementen op poten: een tentoonstelling over de watersnood in 1953, bootvaarten op het zeekanaal, een volksfeest in het park van kasteel d'Ursel, ...

2/ Oost-Vlaanderen: Opdorp

Niet enkel de naam van dit dorp leent zich perfect voor dit initiatief, ook de bruisende sfeer op en rond de Dries maakt het moeilijk om thuis te blijven. De inwandeling van het sfeervolle keisdrupperspad wordt ongetwijfeld een van hoogtepunten.

3/ Limburg: Zichen-Zussen-Bolder

Drie kernen, verspreid over twee parochies, en een van de meest kleurrijke namen die Vlaanderen rijk is: dat moet Zichen-Zussen-Bolder zijn. De twee kerken worden met elkaar verbonden door een lichtjeswandeling en een kerststallentocht, maar ook de dialectmis zal zeker en vast voor een nostalgische sfeer zorgen.

4/ Vlaams-Brabant: Kampenhout

Omringd door Brussel, Mechelen en Leuven zorgt Kampenhout voor een groen eiland in het stedelijke landschap. Fietsen, proeven, wandelen, quizzen en feesten, het kan er allemaal.

5/ West-Vlaanderen: Pittem

Deze landbouwgemeente in hart en nieren telt meer dan honderd verenigingen. Geen makkelijke opdracht om die samen te brengen dus. En toch blijkt men daar verrassend goed in te slagen. De langste ontbijttafel en de verlichte boerderijtocht zijn ongetwijfeld aanraders voor jong en oud.

Meer informatie over de data en de activiteiten vind je op de website van Landelijke Gilden.

Nele Kempeneers