Dieren en hun papieren

14/02/12 om 08:39 - Bijgewerkt om 08:39

Bron: Knack Weekend

De relatie tussen mens en dier: een blik door de geschiedenis.

Bent u dierenliefhebber, dan moet u zeker eens een kijkje gaan nemen op de tentoonstelling 'Dieren en hun papieren' (vanaf 24 februari). Mendop vzw, of 'Mens & Dier op papier vzw', beschikt sinds het begin van het nieuwe jaar over een eigen depotruimte in het Stadsarchief van Brugge. De nieuwe expositie wil dat feit in de schijnwerpers zetten.

Mendop vzw werd vier jaar geleden opgericht als erfgoedvereniging, met als hoofddoel de uitbouw van een onafhankelijk archief en documentatiecentrum. De organisatie wil daarmee alle sporen van de relatie tussen mens en dier een veilige bewaarplaats geven. Nu ze onderdak heeft gekregen in het Brugse Stadsarchief kan ze haar werk tonen aan het grote publiek.

Deze expositie zal de eerste schenkingen aan het 'dierenasiel' (zonder levende dieren) tentoonstellen. Oude boeken over de rashondenfok, prachtige beelden van de paardensport, documenten omtrent de handel in vogelveren,... alles wat je je kunt inbeelden rond de omgang tussen mens en dier vind je er terug.

Vooral de bijenteelt zal extra aandacht krijgen. In 2011 werd een verzameling uit het bijenarchief van twee West-Vlaamse imkers, Omer Goens en Jozef Maes, geschonken aan Mendop. Hun zeldzame bijenbezittingen, zoals bijenboeken en gravures uit de jaren 1600 tot 1800, zullen hier voor het eerst aan het publiek getoond worden. Bovendien bevat dit nalatenschap ook een collectie gesigneerde overdrukken van Nobelprijswinnaar Karl von Frisch. Hij was een van de grootste bijenwetenschappers en ontcijferde de 'bijendans'. Een bezoek meer dan waard.

Info:

24 februari - 25 maart 2012

Stadsarchief Brugge, Burg 11A, 8000 Brugge

Toegang is gratis