De kunst van het z(w)ijn

10/10/12 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:02

Bron: Knack Weekend

Lucas De Man en Gilles Coulier kozen het varken als symbool voor een zoektocht naar de West-Vlaamse identiteit.

De kunst van het z(w)ijn

Dat je in West-Vlaanderen meer varkens dan mensen vindt is vaak een bron van spot of verontwaardiging, maar het wordt zelden genomen voor wat het is: als een stuk(je) van de identiteit van de West-Vlaming. Het is dan ook eigenlijk niet zo verwonderlijk dat theatermaker Lucas De Man en filmregisseur Gilles Coulier het varken als symbool kozen voor een zoektocht naar die West-Vlaamse identiteit. Daarmee bevestigen ze de clichés, maar doorbreken ze die meteen ook.

Het spectaculairste deel van hun project, dat de naam'Wij varkenland - de herinnering, het verlangen en het z(w)ijn' kreeg, is al bezig sinds eind augustus: het tweetal trekt met hulp bewoners en niet-bewoners van de provincie een reusachtig gouden varken vanuit Nederland door acht West-Vlaamse gemeenten. Elk weekend ontvangt een andere gemeente het gouden varken, bouwt er een eigen artistieke installatie rond het varken (als symbool) en de identiteit van de gemeente, en organiseert er randactiviteiten bij voor het ruime publiek. Staan nog op het programma: Zonnebeke (19-21/10) en Tielt (26-28/10).

De multimediale installatie waarvan het gouden varken deel uitmaakt is ook een soort onderzoekscentrum: bezoekers kunnen er filmpjes bekijken, zelf iets opnemen, verlangens uiten en af en toe iets proeven van de streek. Elk weekend brengt Lucas De Man ook een solotheatervoorstelling rond het landbouwleven vroeger, nu en in de toekomst. Van regisseur Gilles Coulier is de kortfilm 'Radio Montagne' te zien over de zoektocht van een terminale gepensioneerde man naar de band met zijn zoon.

Als apotheose palmt deze karavaan met de creaties uit de verschillende gemeenten de steden Kortrijk (9 tot 11 november), Oostende (16 tot 18 november) en Brugge (23 tot 25 november) in, waar ook de deelnemende kunstencentra (Buda, Vrijstaat O en De Werf) zijn gevestigd. 'Wij varkenland' is trouwens een project dat wordt gesteund door de deelnemende gemeenten, de kunstencentra en het West-Vlaams provinciebestuur.

Het gouden varken, zegt Lucas De Man, draagt als symbool natuurlijk een flinke dosis ironie mee. Maar ironie mag je niet verwarren met spot: er zit verwondering, plezier en zonder twijfel ook een dosis vertedering in dit artistieke project...

Onze partners